ΑΘΗΝΑ
16:20
|
02.05.2024
Οι κύριες εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας, την 32η ημέρα μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό τον έλεγχο ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται από τα το βράδυ του Σαββάτου το Σλαβούτιτς της Ουκρανίας, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας.

Η πόλη βρίσκεται ακριβώς έξω από τη ζώνη αποκλεισμού ασφαλείας γύρω από το Τσερνόμπιλ όπου το προσωπικό συνέχισε να διαχειρίζεται την περιοχή ακόμη και μετά την κατάληψη του εδάφους από τις ρωσικές δυνάμεις αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου.

«Το Σλαβούτιτς βρίσκεται υπό κατοχή από σήμερα. Υπερασπιστήκαμε σταθερά την πόλη μας… τρεις θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής», ανέφερε το Interfax σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιούρι Φόμιτσεφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και εξέφρασε την ανησυχία της για την ικανότητα του προσωπικού να εναλλάσσεται εντός και εκτός του πυρηνικού σταθμού.

Διαδοχικοί βομβαρδισμοί στο Λβιβ – Τουλάχιστον πέντε τραυματίες

Στόχος βομβιστικών επιθέσεων κατέστη το απόγευμα του Σαββάτου η πόλη Λβιβ της Ουκρανίας 60 χιλιόμετρα. από τα πολωνικά σύνορα, με δύο από τις επιθέσεις να πλήττουν μια αποθήκη καυσίμων προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με τοπικές αρχές που επικαλείται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

«Σήμερα, δύο στρατηγικής σημασίας υποδομές επλήγησαν. Η μία εξ αυτών ήταν μια αποθήκη καυσίμων μέσα στην πόλη της Λβιβ, σε μια κατοικημένη περιοχή και η δεύτερη είναι ένας στρατιωτικός χώρος, ένα εργοστάσιο που βρίσκεται επίσης σε κατοικημένη περιοχή», εξήγησε ο περιφερειακός κυβερνήτης Μαξίμ Κοζίτσκι, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης τύπου, συμπληρώνοντας πως οι χώροι αυτοί επλήγησαν από δύο βομβαρδισμούς ο καθένας.

«Πέντε άνθρωποι στο πρώτο σημείο χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα», προσέθεσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας νεκρός κι ότι μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο δεύτερο σημείο σβήνεται.

«Τα πλήγματα των ρωσικών πυραύλων στην πόλη του Λβιβ είναι μια απόπειρα εκφοβισμού των Ουκρανών, των διπλωματών των δημοκρατικών χωρών που βρίσκονται στην πόλη», ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρίγι Ιέρμακ στο Telegram, ενώ ο δήμαρχος του Λβιβ Αντρίγι Σαντόβι δήλωσε από την πλευρά του πως «με τα σημερινά πλήγματα, οι επιτιθέμενοι θέλουν να πουν “καλημέρα” στον πρόεδρο Μπάιντεν που βρίσκεται στην Πολωνία».

Να δοθεί στην Ουκρανία εξοπλισμός αντί να μαζεύει σκόνη στις αποθήκες της Δύσης απαιτεί ο Ζελένσκι

«Περιμένουμε ήδη 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πράγματι ακόμα η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;» υπογράμμισε ο Ουκρανός Πρόεδρος απαιτώντας από τις χώρες της Δύσης να παράσχουν ένα κλάσμα του στρατιωτικού υλικού που έχουν στα αποθέματά τους.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να αμυνθεί έναντι πυραύλων χωρίς τα κατάλληλα όπλα και δεν μπορεί να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη χωρίς τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων. «Αυτά τα έχουν οι εταίροι μας και απλά μαζεύουν σκόνη εκεί που είναι. Όλα αυτά είναι όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά για την ελευθερία όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό αργά το βράδυ του Σαββάτου, προειδοποιώντας πως εάν οι εταίροι της Ουκρανίας δεν βοηθήσουν το Κίεβο με αυτόν τον τρόπο, «τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο ρωσικός στρατός να αποτελέσει πυραυλική απειλή όχι μόνο για τα εδάφη των γειτόνων μας – Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βαλτικές χώρες – αλλά και άμεση γενική στρατιωτική απειλή».

Λίγες ώρες αργότερα, σε τηλεδιάσκεψη με τον Πολωνό ομόλογό του, Άντρζεϊ Ντούντα, ο Β. Ζελένσκι επανέλαβε σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera ότι εάν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν εφοδιαστούν με μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης, ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε αργότερα να αποτελέσει απειλή για τις γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ.

«Στρατηγική αποτυχία» κατά τον Μπάιντεν οι ενέργειες της Ρωσίας και «επικίνδυνος που δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία» ο Πούτιν

Ως «χασάπη» που «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία» αποκάλεσε το Σάββατο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθέσεις τους σε ολόκληρη την Ουκρανία, μεταξύ άλλων στα δυτικά κοντά στην Πολωνία, όπου μιλούσε ο Μπάιντεν.  Ο ίδιος δήλωσε στη συνέχεια, πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια «στρατηγική αποτυχία» για τη Μόσχα και πως δεν είναι βέβαιος ότι για την αλλαγή στρατηγικής της και την επικέντρωση στην περιοχή του Ντονμπάς, υπογραμμίζοντας ότι η μάχη «μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας« θα είναι μακρά και ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας».

«Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη ενώπιον μας» δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν ενώ σημείωσε πως «θεωρούμε το Άρθρο 5 μια ιερή υποχρέωση και να είστε βέβαιοι γι΄αυτό» διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την Πολωνία για τη στήριξη του ΝΑΤΟ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που επικαλείται το δημοσίευμα του Reuters, «η αυτοσχέδια κλιμάκωση της ρητορικής του Μπάιντεν προς τη Μόσχα δεν συνιστά έκκληση για αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσία, αλλά έχει ως στόχο να προετοιμάσει τις δημοκρατίες του κόσμου για μια εκτεταμένη σύγκρουση».

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο απέρριψε κατηγορηματικά το σχόλιο του Αμερικανού Προέδρου, με τον εκπρόσωπο Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ να υπενθυμίζει μιλώντας στο Reuters πως «δεν εναπόκειται στον Μπάιντεν να αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους».

Νεκροί δώδεκα δημοσιογράφοι από την έναρξη της εισβολής

Δώδεκα δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ τουλάχιστον δέκα είναι τραυματισμένοι, σύμφωνα την γενική εισαγγελέα της χώρας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, η οποία προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ του του Σαββάτου. 

«Το να λες την αλήθεια στον κόσμο για την επίθεση του Πούτιν είναι θανατηφόρο – 12 δημοσιογράφοι έχουν βρει τον θάνατο, μέχρι στιγμής, σε αυτόν τον πόλεμο», έγραψε, υποστηρίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικά πυρά.

Σύμφωνα με την Ιρ. Βενεντίκτοβα, μεταξύ των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν περιλαμβάνονται εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης από τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και τη Ρωσία, ενώ αυτοί που τραυματίστηκαν προέρχονται, μεταξύ άλλων, από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, την Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πληροφορίες για καταστροφές αποθηκών καυσίμων και τροφίμων από τα ρωσικά στρατεύματα

Παράλληλα, η Ρωσία έχει αρχίσει να καταστρέφει τις ουκρανικές αποθήκες καυσίμων και τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διασκορπίσει τα αποθέματα και των δύο στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τον σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο, που επικαλείται το δημοσίευμα. 

Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο ίδιος υποστήριξε πως η Ρωσία φέρνει εκ περιτροπής δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα και μπορεί να κάνει νέες προσπάθειες να προχωρήσει στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Ρωσικά πυρά σε πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση στο Χάρκοβο

Ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον μιας πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης στην πόλη Χάρκοβο, ανέφερε το ουκρανικό κοινοβούλιο σε ανάρτησή του στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου. 

«Προς το παρόν είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η έκταση των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», ανέφερε η ανάρτηση που επικαλείται την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

Υπό ουκρανικό έλεγχο ξανά η Τροστίανετς

Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στη βορειοανατολική Ουκρανία το Σάββατο, σύμφωνα με αναρτηση της 93ης ανεξάρτητης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας Kholodnyi Yar στο Facebook. 

«Η πόλη Τροστίανετς, στην περιοχή του Σούμι, απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής. Ο ρωσικός στρατός έφυγε από το Τροστίανετς εγκαταλείποντας όπλα, εξοπλισμούς και πυρομαχικά»», έγραψε από την πλευρά του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram, επικαλούμενο την 93η ταξιαρχία, ενώ στη συνέχεια  δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται Ουκρανοί στρατιωτικοί και άμαχοι ανάμεσα σε κτήρια που έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές.

Εγκλωβισμένοι 44 τραυματίες στην Τσερνιχίβ

Περισσότεροι από 40 τραυματισμένοι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη Τσερνιχίβ, και δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές καθώς η πόλη έχει αποκοπεί από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης..

Η πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη, όπως δήλωσαν πρόσφατα τοπικές αρχές προειδοποίώντας ότι έχει καταστεί αδύνατο να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να φθάσει στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια καθώς μια γέφυρα, η οποία συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας προς τον νότο έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Δεν μπορούν να επιβιώσουν εδώ εξαιτίας της βαρύτητας των τραυμάτων τους, χρειάζεται επειγόντως να μεταφερθούν» ανέφερε ο δήμαρχος μιλώντας για τους τραυματίες, ενώ προσέθεσε ότι στην πόλη παραμένουν έως και 130.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα, θέρμανση ή προμήθειες πόσιμου νερού και ότι η πόλη βρίσκεται υπό σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Λιγότεροι ήταν σε σύγκριση με την Παρασκευή (7.331) οι άνθρωποι που κατάφεραν να απομακρυνθούν το Σάββατο (5.208) από από ουκρανικές πόλες μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Al Jazeera. Την ίδια ώρα, ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προεδρικού γραφείου, ανέφερε σε ανάρτησή του ότι 4.331 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Σάββατο την πολιορκούμενη Μαριούπολη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Νίσυρος: Προφυλακιστέος ο αρχαιοφύλακας που παρενοχλούσε ανήλικα

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα