ΑΘΗΝΑ
11:46
|
07.05.2024
Εκλογικός δικαστής απαγορεύει τις «πολιτικές διαδηλώσεις» από καλλιτέχνες στο φεστιβάλ της Lollapalooza, μήνες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καλλιτέχνες και διασημότητες στη Βραζιλία εξέφρασαν την οργή τους όταν ένας εκλογικός δικαστής διέταξε ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ της χώρας να απαγορεύσει τις «πολιτικές διαδηλώσεις» από καλλιτέχνες μετά από νομική αμφισβήτηση που κατατέθηκε από το κόμμα του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το Φιλελεύθερο Κόμμα του Μπολσονάρο κατέθεσαν την αίτησή τους στο ανώτατο εκλογικό δικαστήριο το Σάββατο, αφού ο ακροδεξιός ηγέτης της Βραζιλίας δέχθηκε σκληρή κριτική στο φεστιβάλ της Lollapalooza αυτό το Σαββατοκύριακο από αστέρες της ποπ και ράπερ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίδας σταρ Μαρίνα.

 «Γάμησε τον Μπολσονάρο. Γάμησε τον. Έχουμε βαρεθεί αυτή την κακή ενέργεια!», είπε η Μαρίνα στους θαυμαστές την Παρασκευή, κατά την έναρξη της τριήμερης μουσικής διοργάνωσης στο Σάο Πάολο.

Με τις πολιτικές εντάσεις να αυξάνονται πριν από τις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας τον Οκτώβριο, Βραζιλιάνοι καλλιτέχνες εξέφρασαν επίσης την οργή τους για την ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπολσονάρου, η οποία είναι υπέυθυνη για μια ιστορική επίθεση στο περιβάλλον του Αμαζονίου και για την καταστροφή που επέφερε η πανδημία Covid στη Βραζιλία, που έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 650.000 πολίτες.

Ο ντραγκ σόου καλλιτέχνης Πάμπλο Βιττάρ φώναξε «Get out Bolsonaro!» και χόρεψε μέσα στο πλήθος κρατώντας μια κόκκινη πετσέτα με μια εικόνα του αριστερού πρώην προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα νικήσει τον Μπολσονάρο τον Οκτώβριο, ενώ ο ράπερ Emicida προέτρεψε τους εφήβους να εγγραφούν για να ψηφίσουν.

Οι δικηγόροι του Φιλελεύθερου Κόμματος ισχυρίστηκαν ότι οι ενέργειες του Βιττάρ και της Μαρίνας αποτελούν «πρόωρη εκστρατεία» και ζήτησαν να σταματήσει αυτή η «κατάφωρη» προπαγάνδα υπέρ του Λούλα και οι προσβολές κατά του Μπολσονάρο. Στην απόφασή του, ο εκλογικός δικαστής Ραούλ Αραούχο συμφώνησε ότι μια τέτοια συμπεριφορά συνιστά «πολιτική-εκλογική προπαγάνδα». Οποιαδήποτε περαιτέρω «επιδεικτική και αυτοσχέδια» προεκλογική εκδήλωση από μουσικούς που έπαιζαν στο Lollapalooza απαγορεύτηκε, με πρόστιμο 50.000 ρεάλ (περίπου 8.000 ευρώ) για τυχόν παραβιάσεις.

Ως πρώτη αντίδραση, δημόσια πρόσωπα κατήγγειλαν αυτό που πολλοί αποκαλούν πράξη λογοκρισίας. «Αυτό είναι αυταρχισμός. Αυτός είναι φόβος… δεν πρόκειται και δεν πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί», είπε ο προοδευτικός ηγέτης της εκκλησίας Ενρίκε Βιέιρ. Ο Αουγκούστο δε Αρούδα Μποτέλλο, δικηγόρος, έγραψε στο Twitter: «Αυτό, εκτός από ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο, είναι εντελώς παράνομο. Σκοτεινές εποχές.» Και η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Ζέλια Ντούνκαν είπε: «Κανείς δεν φιμώνει τη φωνή του λαού». Η ποπ σταρ Anitta χλεύασε την απόφαση. «50 χιλιάδες; Γαμώτο… μια τσάντα λιγότερη», πριν γράψει σαρκαστικά στο Twitter: «ΕΞΩ ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ. Ισχύει αυτός ο νόμος και εκτός Βραζιλίας; Επειδή παίζω μόνο σε διεθνή φεστιβάλ».

Ένας από τους πιο διάσημους τηλεοπτικούς παρουσιαστές της Βραζιλίας, ο Λουτσιάνο Χακ, είπε ότι η απόφαση ανάγεται στη στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας, όταν ένα σκληροπυρηνικό διάταγμα γνωστό ως θεσμικός νόμος αριθ. 5 απαγόρευσε την ελευθερία έκφρασης. «Σε ένα μουσικό φεστιβάλ, το κοινό είναι εκείνο που αποφασίζει αν θα αποδοκιμάσει ή θα χειροκροτήσει τη γνώμη ενός καλλιτέχνη που βρίσκεται στη σκηνή, όχι το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο», έγραψε ο Χακ στο Twitter.

Ηγετικά μέλη της αριστεράς της Βραζιλίας συγκεντρώθηκαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ στο Niterói, μια πόλη κοντά στο Ρίο, το Σάββατο για να γιορτάσουν τα 100ά γενέθλια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βραζιλίας και να χαιρετίσουν τον Λούλα ως τον πολιτικό εκείνον που θα δώσει τέλος σε αυτό που ένας ομιλητής αποκάλεσε «ο εφιάλτη του Bolsonaro». Απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές που κυμάτιζαν σημαίες στις όχθες του κόλπου Γκουαναμπάρα, ο Λούλα δήλωσε: «Κρατήσου, Βραζιλία, γιατί θα τη φτιάξουμε αυτή τη χώρα». Επικρίνοντας την «ψυχοπαθητική συμπεριφορά» του Μπολσονάρου είπε: «Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είναι δύσκολο, αλλά θα κερδίσουμε και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να φτιάξουμε αυτή τη χώρα και να κάνουμε τον κόσμο να χαμογελάσει ξανά».

Την Κυριακή ο Μπολσονάρο φάνηκε επίσης σε προεκλογική εκστρατεία καθώς εμφανίστηκε ενώπιον εκατοντάδων υποστηρικτών στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, για να δηλώσει έτοιμος να αγωνιστεί για μια δεύτερη θητεία. «Ο εχθρός μας δεν είναι εξωτερικός, είναι εσωτερικός. Αυτός ο αγώνας δεν είναι αριστερά εναντίον δεξιά. Είναι ένας αγώνας του καλού εναντίον του κακού – και θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα», υποσχέθηκε ο πρώην αρχηγός του στρατού, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές το 2018 μετά την αμφιλεγόμενη απαγόρευση στον Λούλα να είναι υποψήφιος και τη συνακόλουθη φυλάκισή του.

Ο Μπολσονάρο, 67 ετών, χαιρετίστηκε ως «ο καπετάνιος του λαού» καθώς ανέβηκε στη σκηνή με ένα στυλό χωμένο στην τσέπη του πουκαμίσου του σε μια προφανή προσπάθεια να σβήσει τα λαϊκιστικά του διαπιστευτήρια. Αρκετοί ακόλουθοι φορούσαν καπέλα που έγραφαν «Μπολσονάρο 2022». Ο οικοδεσπότης, Κουγιαμπάνο Λίμα, παρομοίασε τους αριστερούς με τον διάβολο και συνέκρινε τον Μπολσονάρο με τον Ιησού. «Αυτός ο άνθρωπος είναι ο εκλεκτός… και πρέπει να προχωρήσουμε με αυτόν γιατί η Βραζιλία το αξίζει και η Βραζιλία πιστεύει», είπε.

Πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκαν γιατί οι δηλώσεις αριστερών καλλιτεχνών θεωρήθηκαν προεκλογικές, ενώ τέτοιες δηλώσεις υπέρ του Μπολσονάρο όχι. Νωρίτερα φέτος, ο δικαστής που βρίσκεται πίσω από την απόφαση της Κυριακής φέρεται να απέρριψε παρόμοιες αναφορές εναντίον διαφημιστικών πινακίδων υπέρ του Μπολσονάρο με το σκεπτικό ότι δεν μπορούσε να αποδειχθεί ότι ο πρόεδρος γνώριζε την ύπαρξή τους.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηράκλειο: Μηχανική βλάβη σε καταμαράν, απαγορεύτηκε ο απόπλους του

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

PFLP και PIJ: Η παλαιστινιακή ενότητα ματαίωσε όλες τις δολοπλοκίες

Ιρακινή Αντίσταση: Επίθεση κατά της Ισραηλινής αεροπορικής βάσης στο Εϊλάτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα