Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε μια προσπάθεια να τονωθεί το ηθικό του πληθυσμοί, ανακοινώθηκε ότι οι μαθητές στο πρωτεύουσα Κίεβο θα μπορούν να ξαναρχίσουν σήμερα το σχολείο σήμερα μέσω τηλεκπαίδευσης.
Όσο αφορά στο Τσερνόμπιλ, οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης νωρίς σήμερα το πρωί.
Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενη στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.
Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον ουκρανικών πόλεων ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται. Η Ρωσία «δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένζκι, «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει (την Ουκρανία) από το πρόσωπο της Γης».
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του προειδοποίησε τους Ουκρανούς πολίτες εναντίον κάθε συνεργασίας με τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «προδότες».
Σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους απηύθυνε αυστηρό μήνυμα πως τους «φαινομενικά ανόητους» οι οποίοι είπε πως συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό. «Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι Ρώσοι απορρίπτουν ακόμη και τον δικό τους λαό. Τι νομίζετε πως θα κάνουν με τους ξένους προδότες;», ανέφερε χαρακτηριστικά
Διεμήνυσε στους Ουκρανούς που το σκέφτονται να επανεξετάσουν τη στάση τους. «Ξέρω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πολυσκέφτονται τα πράγματα». «Αλλιώς δεν θα γίνονταν προδότες» τόνισε.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξανά
Στην Τουρκία αρχίζουν σήμερα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, 32 ημέρες μετά την έναρξη των ρωσικών επιθέσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει με τη Μόσχα ένα καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του, διαμηνύει ωστόσο ότι δεν πρόκειται να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, απαντώντας εμμέσως στις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η απόσχιση των ανατολικών περιοχών.
Σε νέο διάγγελμά του αργά το βράδυ της Κυριακής, αλλά και σε συνομιλία που είχε νωρίτερα με Ρώσους δημοσιογράφος, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι περιέγραψε τη στάση που θα τηρήσει η χώρας του στις νέες διαπραγματεύσεις.
Στο διάγγελμά του ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του επιμένει στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».
Προς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Ζελένσκι είχε δηλώσει νωρίτερα, χθες, ότι η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, με την εγγύηση όμως από τρίτα μέρη και βεβαίως αυτή η συμφωνία να τεθεί σε δημοψήφισμα.
«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας», ήταν η φράση του Ζελένσκι, που έδειξε ότι οι συζητήσεις μπαίνουν σε πιο ουσιαστικά σημεία και σε κάποια θέματα μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν διαπραγματεύεται την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Επισήμανε επίσης ότι ένα ακόμα σημείο που συζητείται (σημείωση: προς τη θετική κατεύθυνση για να γίνει αποδεκτό) είναι η χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.