ΑΘΗΝΑ
11:40
|
23.04.2024
Στην Ελλάδα, έχουν φτάσει συνολικά 15.051 Ουκρανοί, μεταξύ των οποίων 4.731 ανήλικοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μια κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα με πάνω από 2 εκατομμύρια από αυτούς να έχουν φτάσει στη γειτονική Πολωνία, και εκατοντάδες χιλιάδες να αναζητούν καταφύγιο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία και Σλοβακία. Σχεδόν 120.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν εισέλθει στη Βουλγαρία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Περίπου 55.500 παραμένουν στη χώρα, εκ των οποίων 20.000 είναι παιδιά. 

Το πρόβλημα των μεγάλων ροών επικεντρώνεται στην Πολωνία με αξιωματούχους της χώρας να προειδοποιούν ότι το σύστημα ασύλου τους κινδυνεύει να λυγίσει υπό την πίεση τόσων πολλών αφίξεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν και τα τελευταία 24ωρα έχουν μειωθεί σημαντικά οι προσφυγικές ροές, εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν και πάλι μετά τους νέους βομβαρδισμούς στην ουκρανική πόλη Λβιβ.

Οι υπουργοί Εσωτερικών πρόκειται να μιλήσουν για μια κοινή προσέγγιση τόσο στα ζητήματα μετεγκατάστασης των προσφύγων όσο και για τη δημιουργία ταμείου για την υποστήριξη όσων εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγων της σύγκρουσης.

Μια τέτοια πιθανή κοινή προσέγγιση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. αντιμετώπιζε έως τώρα τις εισροές προσφύγων. Το 2015 με εκατομμύρια πρόσφυγες να φτάνουν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο από τη Συρία και το Ιράκ, τα σχέδια ομοιόμορφης κατανομής της επανεγκατάστασης προσφύγων αμφισβητήθηκαν έντονα από πολλά κράτη μέλη και οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των εισροών ήταν έντονα διαφοροποιημένες σε όλη την Ευρώπη.

Όσο αφορά στην Ελλάδα, συνολικά 15.051 Ουκρανοί, μεταξύ των οποίων 4.731 ανήλικοι, έχουν φτάσει έως τώρα, από την έναρξη του πολέμου.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Λυπηρές οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Ναυάγιο στη Μάγχη: Τουλάχιστον 5 νεκροί-Φόβοι για περισσότερους

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα