ΑΘΗΝΑ
07:37
|
06.05.2024
Ο πήχης των προσδοκιών για άμεση κατάπαυση του πυρός παραμένει χαμηλά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυτή την ώρα, στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, βρίσκεται σε εξέλιξη ο νέος, τέταρτος, γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ενώ οι σειρήνες ήχησαν για 34η ημέρα σε μια σειρά από ουκρανικές πόλεις.

Η συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών που σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι πρόκειται να ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρότι ο πήχης των προσδοκιών για άμεση κατάπαυση του πυρός παραμένει χαμηλά.

Πριν τη συνάντηση οι δύο αντιπροσωπείες είχαν συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας του ανέφερε πως ορισμένοι κύκλοι –χωρίς να τους κατονομάσει– προσπάθησαν να εμπλέξουν την Τουρκία στον πόλεμο. Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε, σύμφωνα με το Russia Today, ότι η χώρα του δεν είναι μεσολαβητής, αλλά θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. Όπως ανέφερε, τόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «πολύτιμοι φίλοι», ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι η πρόοδος στις συνομιλίες θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνάντηση των δύο ηγετών και ότι η Τουρκία θα μπορούσε να φιλοξενήσει και αυτή τη συνάντηση. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι μια «δίκαιη ειρήνη» δεν θα έχει κανένα ηττημένο αφού η πολεμική σύγκρουση όσο συνεχίζεται δεν συμφέρει κανένα, ενώ πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν «εύλογες ανησυχίες», αλλά ότι έχουμε φτάσει σε μια στιγμή που οι συνομιλίες πρέπει να αποφέρουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Προσχέδιο συμφωνίας Μόσχας – Κιέβου, το οποίο επικαλούνται οι Financial Times, εμφανίζει τη ρωσική πλευρά να μην επιμένει πλέον στον όρο της «αποναζιστικοποίησης» και να αφήνει ανοιχτό το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση της οριστικής εγκατάλειψης της προοπτικής εισδοχής της χώρας στις δομές του ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστο θα ήταν μια συμφωνία για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός».

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο έθνος είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας, το οποίο όμως εφόσον συμφωνηθεί θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Υπενθύμισε όμως ότι η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και οι εγγυήσεις ασφάλειας παραμένουν εκ των ων ουκ άνευ.

Εχθές το βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε για μία ακόμη φορά από τις δυτικές χώρες να αυστηροποιήσουν άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, επιβάλλοντάς της μεταξύ άλλων και εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου. Σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς, εμφανώς οργισμένος, ο Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η Δύση δεν υπολόγισε σωστά πέρυσι και καθυστέρησε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ένα μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την εισβολή στη χώρα του.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιημένες σε αρκετές περιοχές γύρω από το Τσερνίχιβ, το Μικολάιβ και το Χάρκοβο. Τα στρατεύματα «δεν έχουν σημειώσει πρόοδο προς το Κίεβο», αναφέρει ο ίδιος σύμφωνα με το CNN, ενώ οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Στην Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, ο δήμαρχος ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο της πόλης, ενώ ανώτατος Αμερικάνος αξιωματούχος είπε πως η ανατολική πόλη Τροστιανέτς, που βρίσκεται νότια της Σούμι, επανήλθε σε ουκρανικά χέρια. Η αναφορά δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Παράλληλα, η Ρωσία υποστηρίζει πως οι στρατιώτες της κατέστρεψαν μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Ζιτομίρ και πως έπληξαν 41 σημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία το τελευταίο 24ωρο.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Μαριούπολη, που χθες ανακοινώθηκε ότι πέρασε στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, είναι απελπιστική. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφερε ανώτερη Ουκρανή αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο ενώ εξέφρασε φόβους ότι οι απώλειες μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερες. Ο δήμαρχος της πόλης νωρίτερα είχε αναφέρει ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση, στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα