ΑΘΗΝΑ
12:55
|
25.04.2024
Τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους για σήμερα ανακοίνωσαν οι Ουκρανικές αρχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 16.30 (17.30 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, με κύριο θέμα την ανθρωπιστική επιχείρηση εκκένωσης της πολιορκημένης Μαριούπολης που οργανώνεται από την Γαλλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να συζητήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής επιχείρησης στην Μαριούπολη, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος είναι αυτή «να ξεκινήσει εντός των επομένων ημερών» και προσάπτοντας στην Ρωσία «μη τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε βίντεό της στο Telegram, σήμερα αναμένονταν να υπάρξουν τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι από πόλεις που πολιορκούνται από ρωσικές δυνάμεις, ο πρώτος από τους οποίους αναμένονταν να ανοιχτεί μεταξύ της Μαριούπολης και της Ζαπορίζια, που βρίσκεται βορειότερα, για την απομάκρυνση αμάχων με αυτοκίνητα, καθώς και μεταξύ του Μπερντιάνσκ, όπου είχαν ήδη απομακρυνθεί άμαχοι τις προηγούμενες ημέρες, και της Ζαπορίζια.

Ο δεύτερος διάδρομος θα ανοιχτεί από την Μελιτόπολη, που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας, προς τη Ζαπορίζια και ο τρίτος θα ενώνει και πάλι την Ζαπορίζια με την Ενεργκοντάρ, που βρίσκεται επίσης στα χέρια των δυνάμεων της Μόσχας και στην οποία υπάρχει πυρηνικός σταθμός.

Χθες οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν για όλη την ημέρα κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων, λέγοντας ότι φοβούνται ρωσικές “προβοκάτσιες”.

Όσο αφορά στη μετακίνηση πληθυσμών από το Ντονμπάς, υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρουν στο πρακτορείο TASS ότι σχεδόν 490.000 άνθρωποι έχουν φτάσει έως τώρα από τις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ και την Ουκρανία στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 100.000 παιδιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα