ΑΘΗΝΑ
13:30
|
19.05.2024
Μισό χρόνο μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2021, το Ιράκ δεν έχει ακόμη νέο πρόεδρο, πράγμα που κρατάει τη χώρα σε κατάσταση πολιτικής παράλυσης.
To κτίριο του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων στην πρωτεύουσα Βαγδάτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ιρακινοί βουλευτές πρόκειται να προσπαθήσουν σήμερα, Τετάρτη, για τρίτη φορά να εκλέξουν νέο εθνικό πρόεδρο, αφού οι δύο προηγούμενες απόπειρες απέτυχαν λόγω κοινοβουλευτικού μποϊκοτάζ από τον σιιτικό μουσουλμανικό συνασπισμό.

Μισό χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2021, το Ιράκ δεν έχει ακόμη νέο πρόεδρο ή πρωθυπουργό, πράγμα που κρατάει τη χώρα σε κατάσταση πολιτικής παράλυσης.

Οι βουλευτές πρέπει πρώτα να εκλέξουν τον επικεφαλής του κράτους, -σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο μέλος της κουρδικής μειονότητας-, με πλειοψηφία δύο τρίτων. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος διορίζει τον αρχηγό της κυβέρνησης, θέση που κατέχει σήμερα ο Μουσταφά αλ-Καντέμι.

Μεταξύ των 40 υποψηφίων για την προεδρία, δύο θεωρούνται οι επικρατέστεροι: ο νυν πρόεδρος Μπαράμ Σάλεχ, της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) και ο Ρεμπάρ Άχμεντ, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP).

Το περασμένο Σάββατο, η έλλειψη απαρτίας — που ορίστηκε στα δύο τρίτα των 329 μελών του Σώματος — ανέστειλε την ψηφοφορία για δεύτερη φορά από τον Φεβρουάριο.

Στις 13 Φεβρουαρίου, το ανώτατο δικαστήριο του Ιράκ είχε απορρίψει μια προεδρική υποψηφιότητα του βετεράνου πολιτικού που υποστηρίζεται από το KDP, Χοσιάρ Ντεμπαρί, μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε εναντίον του για διαφθορά.

Η πολιτική ζωή του Ιράκ περιήλθε σε αναταραχή μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, οι οποίες αμαυρώθηκαν από ρεκόρ χαμηλής συμμετοχής, απειλές, βία, και μια πολύμηνη καθυστέρηση πριν από την επιβεβαίωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Το μεγαλύτερο πολιτικό μπλοκ, με επικεφαλής τον δημοφιλή σιίτη κληρικό Μοκντάτα Σαντρ, είχε υποστηρίξει τον Ζεμπαρί για την προεδρία, ενώ τώρα προωθεί την υποψηφιότητα του Άχμεντ.

Η αποτυχημένη σύνοδος του Σαββάτου υπογράμμισε το έντονο χάσμα στην πολιτική του Ιράκ μεταξύ του Σαντρ, του μεγάλου νικητή των γενικών εκλογών, και του ισχυρού σιιτικού συνασπισμού. Το «Πλαίσιο Συντονισμού» περιλαμβάνει το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι και την φιλοϊρανική «Συμμαχία Φατάχ» -τον πολιτικό βραχίονα της πρώην παραστρατιωτικής ομάδας «Hashed al-Shaabi», υπό την ηγεσία των Σιιτών.

«Δεν έχουν υπάρξει σοβαρές διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής… Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα μποϊκοτάρουμε τη συνεδρίαση της Τετάρτης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής Μπαχάα αλ-Νούρι, εκπρόσωπος του συνασπισμού «Κράτος του Νόμου» του Μαλίκι.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ιράκ έδωσε στους βουλευτές προθεσμία έως τις 6 Απριλίου για να επιλέξουν νέο πρόεδρο. Εάν χαθεί αυτή η προθεσμία, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Χαμζά Χαντάντ, «θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου αποφασίζονται νέες εκλογές για να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο».

ΠΗΓΗ: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κεραμέως: Μετά τις Ευρωεκλογές η επέκταση της επιστολικής στις εθνικές εκλογές

Προκαλεί ο Ερντογάν την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Ζημιές από έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα