ΑΘΗΝΑ
22:46
|
23.04.2024
Ένα σκίτσο από τη δεκαετία του ’70…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις δόσεις πετρελαίου του ΟΠΕΚ αναφέρεται το σκίτσο του Μπομπ Τέιλορ, το οποίο είχε δημοσιευτεί τη δεκαετία του ’70 στην εφημερίδα «Ντάλας Τάιμς Χέραλντ». Ένα σκίτσο για την πρώτη πετρελαϊκή κρίση του 1973, η οποία συγκρίνεται από πολλούς με τη σημερινή ενεργειακή κρίση.

Όπως για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, που δήλωσε προσφάτως ότι η τωρινή ενεργειακή κρίση που χαρακτηρίζεται από εκτόξευση των τιμών είναι «συγκρίσιμη σε ένταση, σε βαναυσότητα, με το πετρελαϊκό σοκ του 1973» .

Τότε τα μέλη του Οργανισμού Αραβικών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ή OAPEC (αποτελούμενο από τα αραβικά μέλη του ΟΠΕΚ, καθώς και την Αίγυπτο, τη Συρία και την Τυνησία διακήρυξαν εμπάργκο μ’ αφορμή τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, χρησιμοποιώντας το πετρέλαιο ως όπλο πίεσης εναντίον των ΗΠΑ και γενικότερα της Δύσης. Σήμερα οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου για να πιέσουν τη Μόσχα να υποχωρήσει από την Ουκρανία. Και στις δύο περιπτώσεις οι τιμές των καυσίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη και τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κέντρο Κατάρτισης τεχνικών του ΑΔΜΗΕ στο Περιστέρι

Πιθανές γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ ως το 2025 λέει η Σδούκου

Στρατηγική συνεργασία ομίλου ΔΕΗ και MYTILINEOS

Ρεύμα: Αμετάβλητα τα πράσινα τιμολόγια για τον Απρίλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα