ΑΘΗΝΑ
20:29
|
07.05.2024
Αστροναύτης της NASA επέστρεψε με ρωσικό δρομολόγιο σε μια «εμπόλεμη», χωρισμένη στα δύο Γη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αστροναύτης της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA) επέστρεψε με δύο κοσμοναύτες σε μια Γη χωρισμένη μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Ο Αμερικανός αστροναύτης Μαρκ Βαντ Χέι, ο οποίος παρέμεινε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για 355 ημέρες, αριθμός ρεκόρ για τα αμερικανικά δεδομένα, αναχώρησε με ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ για το Καζακστάν μαζί με τους κοσμοναύτες, Αντόν Σκαπλέροφ και Πιότρ Ντουμπρόφ.  

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν επηρέασαν την επιστροφή του Μαρκ Βαντ Χέι στη Γη. Μια μικρή ομάδα γιατρών και λοιπού προσωπικού της NASA ήταν σε ετοιμότητα στο Καζακστάν για την προσγείωση και τον άμεσο επαναπατρισμό του 55χρονου Αμερικανού αστροναύτη στο Χιούστον.

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βαντ Χέι είπε ότι απέφευγε να συζητήσει το όλο θέμα με τους δύο Ρώσους συναδέλφους του. Παρά το γεγονός ότι τα πηγαίναμε «φανταστικά… δεν είμαι σίγουρος ότι θέλουμε πραγματικά να πάμε εκεί», είπε.

«Οι άνθρωποι έχουν προβλήματα στη Γη. Σε τροχιά… είμαστε ένα πλήρωμα», είπε ο κοσμοναύτης Σκαπλέροφ σε ζωντανή μετάδοση της NASA την Τρίτη. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ένα σύμβολο «φιλίας και συνεργασίας και … του μέλλοντος της εξερεύνησης του διαστήματος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα