ΑΘΗΝΑ
23:38
|
30.04.2024
Ενάντια στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για δημοσιονομική προσαρμογή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Τυνησίας προειδοποίησε σήμερα ότι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα ενδέχεται να απεργήσουν για να αντιταχθούν στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το συνδικάτο General Union of Tunisian Workers (UGTT) είναι ο ισχυρότερος πολιτικός φορέας της Τυνησίας με περισσότερα από ένα εκατομμύριο μέλη και έχει πετύχει σημαντικές νίκες σε προηγούμενες κινητοποιήσεις του ενάντια στις περικοπές των κρατικών δαπανών.

«Στην UGTT υπερασπιζόμαστε τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους… Δεν θα προδώσουμε τις αρχές μας, ανεξάρτητα από το τίμημα», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου, Νουρεντίν Ταμπούμπι, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στη βόρεια πόλη-λιμάνι της Μπιζέρτε.

Μια γενική απεργία θα αντιπροσώπευε την πιο σημαντική πρόκληση για τον Πρόεδρο Κάις Σαϊέντ μέχρι σήμερα, εν μέσω αυξανόμενης αντίθεσης στην πορεία του προς μια μονοπρόσωπη διακυβέρνηση από τότε που ανέστειλε το κοινοβούλιο το περασμένο καλοκαίρι και ανέλαβε την εκτελεστική εξουσία.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια ταχέως επιδεινούμενη δημοσιονομική κρίση καθώς παλεύει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για τον προϋπολογισμό και το χρέος και βρίσκεται σε συνομιλίες με το ΔΝΤ με την ελπίδα ενός πακέτου διάσωσης.

Ωστόσο, το ΔΝΤ ζητά περαιτέρω περικοπή δαπανών για επιδοτήσεις, στο δημόσιο μισθολόγιο και σε κρατικές εταιρείες, κινήσεις δύσκολο να γίνουν αν δεν γίνουν αποδεκτές από το συνδικάτο που καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει πάγωμα των μισθών, ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών και κατάργηση των επιδοτήσεων τα επόμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου απαίτησε για ακόμα μια φορά διάλογο τόσο για τις πολιτικές όσο και για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις με τον πρόεδρο της χώρας, οι προσπάθειες του οποίου να αναδιαρθρώσει το πολιτικό σύστημα της Τυνησίας με ένα νέο σύνταγμα περιπλέκονται από τα δημοσιονομικά προβλήματα.

«Γνωρίζουμε ότι θέλουν να πουλήσουν εταιρείες όπως η Tobacco Company και η Tunisair», καταγγέλλει ο Ταμπούμπι που επανεξελέγη επικεφαλής της UGTT αυτόν τον μήνα και έκτοτε έλαβε μια πιο δυναμική στάση απαιτώντας από τον πρόεδρο Σαϊέντ να λάβει υπόψη του τις απόψεις του συνδικάτου για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κεκτημένων της Τυνησίας, μετά την επανάσταση του 2011 και να αποφύγει όποιες δημοσιονομικές περικοπές που θα βλάψουν τα μέλη του συνδικάτου και τον λαό της χώρας.

Πηγή: Al Arabyia

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα