ΑΘΗΝΑ
23:16
|
25.04.2024
Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις επιχειρήσεις της στην Υεμένη από σήμερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που εμπλέκεται στον πολυετή πόλεμο της Υεμένης, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις επιχειρήσεις της στην Υεμένη από σήμερα αλλά οι αντάρτες απέρριψαν την πρόταση μέσα σε λίγες ώρες.

Η μονομερής κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 6 το πρωί, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα ανεξάρτητα εάν οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών πράγματι σταμάτησαν.

Η σαουδαραβική συμμαχία ισχυρίστηκε χθες ότι στόχος της είναι να συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος στη διάρκεια του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, ώστε να έχουν επιτυχή έκβαση οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και των ανταρτών Χούθι.

Ο αξιωματούχος των σιιτών ανταρτών, Μοχάμεντ αλ Μπουκαΐτι, απέρριψε την προσφορά για κλείσιμο του αεροδρομίου της Σαναά και περιορισμούς στα λιμάνια της χώρας. «Εάν δεν αρθεί ο αποκλεισμός, η δήλωση του συνασπισμού για να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις θα έχει νόημα, επειδή τα δεινά των Υεμένης ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού είναι πιο σοβαρά από τον ίδιο τον πόλεμο», έγραψε σήμερα στο Twitter.

Η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία ελέγχει τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Υεμένης, επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις του ΟΗΕ να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Σαναά.  

Το Ριάντ φιλοξένησε χθες συνομιλίες υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, αλλά χωρίς τη συμμετοχή των Χούθι που αρνήθηκαν να μεταβούν σε «εχθρικό» έδαφος. Τα Ηνωμένα Έθνη πίεζαν τις αντιμαχόμενες πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία ενός μήνα με αφορμή το Ραμαζάνι, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Το πρωί ο ΟΗΕ χαιρέτισε την απόφαση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός και κάλεσε τους εμπόλεμους να συμμετέχουν «χωρίς προϋποθέσεις» στις ειρηνευτικές προσπάθειες του Οργανισμού.

«Είμαι ευγνώμων για την ομόφωνη στήριξη που εκφράστηκε προς τις προσπάθειες του ΟΗΕ με στόχο την άμεση αποκλιμάκωση και την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης», έγραψε στο Twitter ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα