ΑΘΗΝΑ
21:00
|
18.05.2024
Περιοδείες, μια μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι και ψηφιακό αγώνα ετοιμάζει ο πρόεδρος της Γαλλίας ενώ η υποψήφια της ακροδεξιάς «επενδύει» στη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ξεκινά αυτήν την εβδομάδα προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 10 Απριλίου. Έχει προγραμματίσει περιοδείες εκτός Παρισιού, μια μεγάλη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της χώρας αλλά και ένα βιντεοπαιχνίδι. Ο Μακρόν και το επιτελείο του διαισθάνονται πως ήρθε πλέον η ώρα της εξωστρέφειας και της επαφής με το εκλογικό σώμα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διπλωματικές πιέσεις έχουν κρατήσει τον Γάλλο πρόεδρο εντός των Ηλυσίων μ’ αποτέλεσμα να βλέπει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να μειώνονται (όχι τόσο ανησυχητικά) και το κύμα της αποχής από τις κάλπες να αυξάνεται.

Ο 44χρονος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν ευελπιστεί να γίνει ο πρώτος επανεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο, η δημοτικότητά του έπεσε κατά δύο έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με την προεδρική υποψήφια της ακροδεξιάς, Μαρί Λεπέν, να περιορίζει συνεχώς τη διαφορά της έναντι του κύριου αντιπάλου της. Ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει ο πιο δημοφιλής όλων των προεδρικών υποψηφίων αλλά οι επόμενες δέκα ημέρες θεωρούνται κρίσιμες δεδομένης της δυσαρέσκειας των Γάλλων για το κόστος ζωής και γενικά για το επίπεδο του πολιτικού λόγου στη χώρα.

«Λατρεύω τις προεκλογικές συγκεντρώσεις αλλά ας είμαστε ρεαλιστές: δεν μπορώ να κάνω πολλές», δήλωσε πρόσφατα σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Μακρόν αναφερόμενος στις αυξημένες υποχρεώσεις του λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2017 υποσχόμενος να αλλάξει τη Γαλλία με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ούτε δεξιό ούτε αριστερό, δείχνει να εξασφαλίζει ένα ποσοστό κοντά στο 27% για τον πρώτο γύρο των εκλογών ενώ η Λεπέν ακολουθεί δεύτερη με ποσοστό κοντά στο 17%. Η υποψήφια της ακροδεξιάς δείχνει να κερδίζει συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις καθώς περιοδεύει σε όλη τη χώρα «επενδύοντας» στην ακρίβεια.  Πάντως σύμφωνα με τις προβλέψεις ο Μακρόν θα επικρατούσε της Λεπέν στον δεύτερο γύρο με 63% έναντι 37% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν θα εξασφάλιζε στον δεύτερο γύρο το 60% των ψήφων έναντι 40% για τη Μαρίν Λεπέν. Σταθερά ανοδική είναι και η πορεία του υποψηφίου της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ενώ το ποσοστό της αποχής εκτιμάται στο 30%. Την ίδια ώρα τέσσερις στους δέκα Γάλλους δηλώνουν αναποφάσιστοι, γεγονός που δυσκολεύει τις προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.  

Η ψηφιακή εκστρατεία του Μακρόν

Δεκαπέντε χρόνια μετά την άφιξη του Νικολά Σαρκοζί στην πλατφόρμα Second Life, άλλος ένας υποψήφιος πρόεδρος ξεκινά την εικονική του περιπέτεια. Αυτή τη φορά είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, η ομάδα του οποίου εγκαινίασε ένα προεκλογικό οχυρό στο βιντεοπαιχνίδι κατασκευών Minecraft στις 29 Μαρτίου. Η ανακοίνωση έγινε  στον νέο προεκλογικό λογαριασμό του υποψήφιου προέδρου, ο οποίος στερείται πλέον των δικών του λογαριασμών στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών.

Ένα δημαρχείο για να επικυρώσει την εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους, ένα συνεδριακό μέγαρο όπου φιλοξενούνται συναντήσεις, ακόμη και ένα γενικό επιτελείο: οι συνεργάτες του Εμανουέλ Μακρόν που τον βοηθούν σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία του, στη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας στην προεδρία της Γαλλίας, εγκαινίασαν το δικό τους «σύμπαν» στο διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι Minecraft. Το πολύ δημοφιλές παιχνίδι της Microsoft επιτρέπει στους παίκτες να κατασκευάζουν ολόκληρες εικονικές πόλεις και να αλληλεπιδρούν με άλλους.

Στόχος του προεκλογικού επιτελείου του Μακρόν είναι οι νέοι 15-20 ετών, μια ηλικιακή ομάδα που συνήθως «δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική» αλλά που θέλουν να την ωθήσουν «να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο». «Περπατώντας» στον ψηφιακό κόσμο του Μακρόν οι παίκτες μπορούν να ανακαλύψουν μεταξύ άλλων τον απολογισμό της πρώτης θητείας του και το πρόγραμμά του για την επόμενη πενταετία. Αυτός ο εικονικός κόσμος θα αντιπαρατεθεί το Σάββατο με την πραγματικότητα, στην προεκλογική συγκέντρωση του Μακρόν στη Ναντέρ, η οποία θα μεταδοθεί επίσης στο Minecraft.

Μακρόν ο πρόεδρος των «πλουσίων»;

Η πλειονότητα των Γάλλων δείχνει να εμπιστεύεται τον Μακρόν να ηγηθεί στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, το οποίο αρχικά φάνηκε να εδραιώνει τη θέση του στις κάλπες. Επιπλέον, ο Μακρόν μπορεί πάντα να επικαλείται το ουκρανικό στις περιοδείες του ή στις αντιπαραθέσεις με τους αντιπάλους του λέγοντας: «τώρα σας αφήνω γιατί έχω στο τηλέφωνο έναν παγκόσμιο ηγέτη να με περιμένει». Ωστόσο, οι αντίπαλοι του, δεξιά και αριστερά, τον κατηγορούν ότι παρακάμπτει και αποφεύγει την πολιτική συζήτηση για τα καυτά ζητήματα που αφορούν τους ίδιους τους Γάλλους σε μια κοινωνία που πλήττεται από τα απόνερα της πανδημίας και της εν εξελίξει κρίσης στην Ουκρανία.

Όταν ο Μακρόν βγήκε έξω για την πρώτη προεκλογική του βόλτα στη Βουργουνδία αυτή την εβδομάδα, βρέθηκε αντιμέτωπος με τα παράπονα του κόσμου για τις τιμές των καυσίμων, το κόστος ζωής και τη φορολογία. «Φορολογούμαστε όλο το χρόνο!», φώναζαν οι Γάλλοι πολίτες. Ο Μακρόν απάντησε ότι η Γαλλία έχει δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα για να βοηθήσει όσους πλήττονται από το κύμα ακρίβειας και τον πληθωρισμό. «Η Γαλλία έχει κάνει περισσότερα από τους γείτονές της», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό που έχει μείνει στο μυαλό των ψηφοφόρων από το πρώτο «μανιφέστο Μακρόν» είναι τα δεξιόστροφα μέτρα του, όπως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65, τα λοκντάουν και η απαίτηση από τους ανέργους να αναλαμβάνουν 15 έως 20 ώρες εργασίας ή κατάρτισης την εβδομάδα. Η υποστήριξη που έχαιρε ο Μακρόν στην εκλογική δεξαμενή της κεντροαριστεράς – η οποία ήταν κρίσιμη για την εκλογή του το 2017 – έχει μειωθεί, ενώ η υποστήριξή του στην κεντροδεξιά έχει αυξηθεί.

Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί καινοτομία και φρέσκες ιδέες. Ωστόσο, μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe διαπίστωσε ότι, σήμερα, λιγότεροι από έναν στους πέντε Γάλλους κρίνουν το πρόγραμμα του Μακρόν ως καινοτόμο.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μακρόν – του οποίου οι πρώτες εργασιακές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις του έδωσαν τον χαρακτηρισμό του «προέδρου των πλουσίων» – πρέπει τώρα να δείξει ότι ακούει τους ανθρώπους επί τόπου και τις ανησυχίες τους.

Την ίδια ώρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση – Λεπέν, Μελανσόν και Ερίκ Ζεμούρ- επιτίθενται στον Μακρόν με αφορμή έκθεση της γαλλικής Γερουσίας, η οποία διαπίστωσε ότι τα υπουργεία έχουν υπερδιπλασιάσει τις δαπάνες τους σε διεθνείς εταιρείες συμβούλων, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής εταιρείας McKinsey, μεταξύ 2018 και πέρυσι.

Η κυβέρνηση του Μακρόν έχει κατηγορηθεί ότι πλήρωσε εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες συμβούλων για τη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Μια διανομή που απεδείχθη εξαιρετικά αργή. Ο υποψήφιος του κόμματος των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό, χαρακτήρισε απρεπές να πληρώνονται ιδιωτικοί σύμβουλοι. Ο Μακρόν απλά απάντησε ότι όλες οι συμβάσεις ήταν νόμιμες.

Ο Γάλλος πρόεδρος ποτέ δεν έλαβε υπόψη του την επιστολή που του είχαν αποστείλει όλοι οι υποψήφιοι της γαλλικής αριστεράς – Ζαν-Λικ Μελανσόν, Γιανίκ Ζαντό, Αν Ινταλγκό και Φιλίπ Πουτού υπέρ της «επείγουσας οργάνωσης μιας υπουργικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)», ώστε να ξεκινήσουν οι ενέργειες υπέρ της άρσης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά του Covid-19.

Ο Στιούαρτ Τσάου, κοινωνιολόγος και σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Viavoice, υποστηρίζει ότι ο Μακρόν παραμένει δημοφιλής και μάλιστα ακόμα πιο δημοφιλής σε σχέση με τον πρώτο γύρο πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο, σημειώνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει μια πρόκληση: «Η διεθνής κρίση του επέτρεψε να στηριχθεί στο προεδρικό του ανάστημα και στη νομιμότητά του στην παγκόσμια σκηνή. Όμως, στο στενό χρονοδιάγραμμα της εκστρατείας, πρέπει ακόμα να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα ‘αποδοχής μεταξύ των ψηφοφόρων. Πρέπει να πείσει στα εξής δύο σημεία: ότι είναι το κατάλληλο άτομο για το τρέχον διεθνές πλαίσιο και ταυτόχρονα να προκαλέσει κάποιο θετικό συναίσθημα από τους ψηφοφόρους, με προτάσεις που θεωρούνται ότι βελτιώνουν τη ζωή τους. ανθρώπων. Αυτή η διπλή κατάσταση δεν είναι εύκολη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα