ΑΘΗΝΑ
20:14
|
26.04.2024
Τα ισπανικά σούπερ μάρκετ μπορούν νόμιμα να επιβάλλουν περιορισμούς στις αγορές των καταναλωτών αναφορικά με ορισμένα προϊόντα, βάσει νέας διάταξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ισπανικά σούπερ μάρκετ μπορούν νόμιμα να επιβάλλουν περιορισμούς στις αγορές των καταναλωτών αναφορικά με ορισμένα προϊόντα, βάσει νέας διάταξης που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το κείμενο, το οποίο παρέχει νομική κάλυψη, αναφέρει ότι οι περιορισμοί μπορούν να εφαρμοστούν «κατ’ εξαίρεση και όταν υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις ή ανωτέρα βία που το δικαιολογούν».

Η συγκεκριμένη κίνηση έγινε καθώς σε πολλά σούπερ μάρκετ εμφανίστηκαν άδεια ράφια λόγω του συνδυασμού της απεργίας των οδηγών φορτηγών και του πολέμου στην Ουκρανία. Οι περισσότερες από τις ελλείψεις οφείλονται στη συνεχιζόμενη απεργία των οδηγών φορτηγών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την άνοδο των τιμών του ντίζελ. Η απεργία ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου και έχει περιορίσει τις προμήθειες σε γάλα, αλεύρι, ρύζι και άλλα βασικά αγαθά.

Πριν από τρεις εβδομάδες, τα ισπανικά σούπερ μάρκετ άρχισαν να περιορίζουν την πώληση ηλιέλαιου για να εμποδίσουν τους πελάτες να αποθηκεύουν αποθέματα εξαιτίας των φόβων για έλλειψη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στον βασικό ευρωπαϊκό προμηθευτή που είναι η Ουκρανία.

Το κείμενο εισήχθη ως μέρος του σχεδίου έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου. «Παρέχει ασφάλεια δικαίου, ώστε να μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό των ειδών που αγοράζονται και έτσι να αποφευχθεί η συσσώρευση, αλλά κυρίως ώστε να υπάρχουν αρκετά για όλους τους καταναλωτές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρέγιες Μαρότο, υπουργός βιομηχανίας, εμπορίου και τουρισμού. «Επιπλέον, απαντάμε σε μια ανάγκη που μας έχουν επισημάνει οι εταιρείες διανομής, η οποία έχει γίνει εμφανής λόγω της απεργίας στις μεταφορές».

Η Ισπανία παλεύει με ένα κύμα κοινωνικής αναταραχής για τον αφανή πληθωρισμό και τις αυξανόμενες τιμές, με οδηγούς φορτηγών να απεργούν, διακοπές στην παραγωγή, και μαζικές διαμαρτυρίες αγροτών και ψαράδων.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας οδήγησε επίσης τον πληθωρισμό της Ισπανίας σε υψηλό 37 ετών, εκτινασσόμενος στο 9,8% τον Μάρτιο από 7,6% τον Φεβρουάριο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση αποκάλυψε σχέδια να προσφέρει 16 δισεκατομμύρια ευρώ (17,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε άμεση βοήθεια και δάνεια για οικογένειες και εταιρείες που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα