ΑΘΗΝΑ
00:14
|
25.04.2024
Οι ιθαγενείς ζητούν την απόσυρση των παραστρατιωτικών ομάδων που μάχονται για το ναρκοεμπόριο, από τις αυτόνομες περιοχές τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κολομβιανές οργανώσεις ιθαγενών κατήγγειλαν την Τρίτη τη δολοφονία του Σαρσελίνιο Λάνα, ακτιβιστή και ηγέτη των ιθαγενών, σε αγροτική περιοχή του Τσόκο και ζήτησαν από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας να διεξαγάγει τις κατάλληλες έρευνες για να διαλευκανθεί η δολοφονία.

Όπως κατήγγειλε η Mesa Indígena del Chocó ο 29χρονος Σαρσελίνιο Λάνα, κυβερνήτης του καταφυγίου Ταμάντο των ιθαγενών στον δήμο Μέντιο Ατράτο, είχε απαχθεί στις 25 Μαρτίου από μέλη της Clan del Golfo, της διαβόητης παραστρατιωτικής ομάδας που εμπλέκεται και στο εμπόριο ναρκωτικών και την Τρίτη βρέθηκε το άψυχο σώμα του στις όχθες του ποταμού Ατράτο.

Το Γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη είχε εκδώσει προειδοποίηση για τον δήμο Μέντιο Ατράτο, λόγω της παρουσίας ένοπλων ομάδων που απειλούν  τους περισσότερους από 9000 κατοίκους.

Οι ιθαγενείς της περιοχής, ζητούν από τις ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες όπως η Clan del Golfo και η ELN να αποσυρθούν από τα εδάφη τους, που είναι αυτόνομα, και να αφήσουν τις κοινότητες τους εκτός του πολέμου που διεξάγουν για τον έλεγχο του ναρκοεμπορίου.

Σαράντα οκτώ κοινωνικοί ηγέτες έχουν σκοτωθεί στην Κολομβία μέχρι στιγμής φέτος. Η δολοφονία του 29χρονου ιθαγενή  είναι η τρίτη τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την δολοφονία δύο ηγετών σε στρατιωτική επιχείρηση στο διαμέρισμα Putumayo στις 28 Μαρτίου.

Με πληροφορίες από Telesur, agencyefe.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλέγγυων σε εκδήλωση του Δήμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα