ΑΘΗΝΑ
05:27
|
20.04.2024
Tο 85% του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ουγγαρία προέρχεται από τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει το φθηνότερο αέριο που έρχεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Την άποψη αυτή εξέφρασε σήμερα Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Kossuth, όπως αναφέρει το TASS.

«Η αντικατάσταση του φθηνού ρωσικού αερίου με το ακριβό αμερικανικό αέριο δεν θα πετύχει», είπε, προσθέτοντας ότι θεωρεί τέτοιες προτάσεις «παράλογες» και καταστροφικές για την εθνική οικονομία. Όπως υποστήριξε, δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει στη μεταφορά επαρκών όγκων LNG μέσω του ωκεανού, επομένως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, ιδίως για την Ουγγαρία, βραχυπρόθεσμα.

Όπως επεσήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, υπάρχουν χώρες που, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και των ιδιαιτεροτήτων της οικονομικής τους ανάπτυξης, δεν μπορούν να αρνηθούν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και στα τερματικά λήψης LNG.

«Δεν πρόκειται για το αν θα βάλουμε πουλόβερ το βράδυ ή θα μειώσουμε λίγο τη θέρμανση ή θαπληρώσουμε λίγο παραπάνω για το φυσικό αέριο, αλλά για το γεγονός ότι αν δεν υπάρχει προμήθεια από τη Ρωσία, δεν θα υπάρχει καθόλου ενέργεια στην Ουγγαρία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όρμπαν δήλωσε στις αρχές Μαρτίου ότι η χώρα του δεν θα ακολουθήσει το αμερικανικό εμπάργκο στο εμπόριο ενέργειας με τη Μόσχα, γιατί αυτό θα ήταν «δυσβάσταχτο βάρος για την Ουγγαρία», αφού, όπως σημείωσε, το 85% του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ουγγαρία προέρχεται από τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, το 85% των ουγγρικών νοικοκυριών χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και τα καύσιμα της χώρας παράγονται από πετρέλαιο, το 64% του οποίου προμηθεύεται επίσης από τη Ρωσία.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Ουγγαρία υπέγραψε δύο μακροπρόθεσμες συμβάσεις με την Gazprom, οι οποίες προβλέπουν την προμήθεια συνολικά 4,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων καυσίμου ετησίως μέσω αγωγών μέσω Σερβίας και Αυστρίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η συμφωνία έχει σχεδιαστεί για 15 χρόνια και μπορεί να αναθεωρηθεί 10 χρόνια μετά την έναρξη της εφαρμογής της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα