ΑΘΗΝΑ
18:03
|
25.04.2024
O μουσικός Έντι Γκραντ κατέθεσε μήνυση στον πρώην πρόεδρο για την χωρίς άδεια χρήση τραγουδιού του σε προεκλογικό σπότ του 2020 ενάντια στον Τζο Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο τραγουδιστής της ρέγκε Έντι Γκραντ ίσως και να πετύχει εκεί όπου ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης και άλλες ισχυρές προσωπικότητες έχουν δυσκολευτεί – να αναγκάσει δηλαδή τον Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει ενόρκως σε δικαστήριο.

Ο Γκραντ μήνυσε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και την εκστρατεία του για τη χρήση του τραγουδιού του «Electric Avenue» σε μια διαφήμιση το 2020.

Στην προεκλογική διαφήμιση, το τραγούδι του Γκραντ παίζει πάνω από ένα κινούμενο σχέδιο του Τζο Μπάιντεν που ταξιδεύει αργά με ένα χειροκίνητο, αφού το τρένο της εκστρατείας Τραμπ περνά με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με την αγωγή του Γκραντ: «Από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, το βίντεο είχε προβληθεί περισσότερες από 13,7 εκατομμύρια φορές. το tweet που περιείχε το βίντεο είχε κάνει “like” περισσότερες από 350.000 φορές, αναμεταδόθηκε στο Twitter περισσότερες από 139.000 φορές και είχε λάβει σχεδόν 50.000 σχόλια».

Ο Γκραντ καταγγέλλει παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και ζητά αποζημίωση 300.000 δολαρίων. Ο Τραμπ απέτυχε να απορρίψει την αγωγή.

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου υποστήριξαν πως υπήρξε δίκαιη χρήση, λέγοντας ότι η διαφήμιση ήταν σάτιρα, κι ως εκ τούτου εξαιρείται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων ενώ χρησιμοποίησε υλικό που αναδημοσιεύτηκε χωρίς να γνωρίζει την προέλευσή του. Είπαν επίσης ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να μηνυθεί λόγω «προεδρικής απόλυτης ασυλίας».

Αλλού, στη Νέα Υόρκη, η Λετίθια Τζέιμς, η γενική εισαγγελέας της πολιτείας, προσπαθεί να αναγκάσει τον Τραμπ να προσέλθει για κατάθεση στην πολιτική της έρευνα για τις επιχειρηματικές πρακτικές του.

Αυτή την εβδομάδα, η Τζέιμς ζήτησε από το εφετείο να επικυρώσει μια απόφαση που απαιτεί από τον πρώην πρόεδρο να απαντά ενόρκως σε ερωτήσεις.

Η Τζέιμς, η οποία θέλει επίσης να αναγκάσει τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και την Ιβάνκα Τραμπ να προσέλθουν, είπε ότι έχει αποκαλύψει στοιχεία που φανερώνουν ότι ο επιχειρηματικός «Οργανισμός Τραμπ» μπορεί να έχει αποκρύψει την πραγματική αξία περιουσιακών στοιχείων στις οικονομικές καταστάσεις για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο Τραμπ έγινε γνωστός στη δεκαετία του 1980. Το ίδιο και ο Γκραντ.

Το «Electric Avenue» ήταν μεγάλη επιτυχία το 1983, φτάνοντας στο Νο2 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Συζητώντας πώς το έγραψε, ο Γκραντ είπε στον «Guardian» το 2018: «Τα μεγάλα τραγούδια μου, όπως το Electric Avenue, τείνουν να έρχονται γρήγορα. Είναι σαν να επισκέπτεστε το μπάνιο – πρέπει πραγματικά να πάτε». Το Electric Avenue είναι ένα πολιτικό τραγούδι.

«Είχα παρακολουθήσει τις ταραχές του Μπρίξτον να εκτυλίσσονται στην τηλεόραση», είπε ο Γκραντ. «Είδα τις ταραχές στο Νότινγκ Χιλ να ξεκινούν μερικά χρόνια νωρίτερα.» «Έγραψα: “Τώρα υπάρχει βία στο δρόμο” και το τραγούδι μόλις έβγαινε από εκεί. Είχα μιλήσει με πολιτικούς και ανθρώπους σε υψηλό επίπεδο για την έλλειψη ευκαιριών για τους μαύρους».

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα