ΑΘΗΝΑ
22:10
|
12.05.2024
Τι πάτημα βρήκε η καταδικασμένη για σωματεμπορία ανηλίκων, συνεργάτιδα του παιδόφιλου, Τζέφρι Έπσταϊν, για να ζητήσει την επανάληψη της δίκης της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν απέρριψε το αίτημα της καταδικασμένης για σωματεμπορία ανηλίκων, Γκισλέιν Μάξγουελ, για νέα δίκη. Η κόρη του Βρετανού εκλιπόντος βαρόνου των ΜΜΕ, Ρόμπερτ Μάξγουελ, έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει δικαστεί ξανά μετά την αποκάλυψη πως ένας εκ των ενόρκων στην υπόθεσή της απέκρυψε το γεγονός ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική του ηλικία.

Η Γκισλέιν Μάξγουελ κρίθηκε ένοχη για τη στρατολόγηση ανήλικων κοριτσιών για λογαριασμό του καταδικασθέντα παιδόφιλου χρηματιστή, Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί στο Μανχάταν, τον Αύγουστο του 2019. Κρίθηκε επίσης ένοχη για διακίνηση ανηλίκων κοριτσιών για παράνομες σεξουαλικές πράξεις το διάστημα 1994-1997 και για δύο κατηγορίες ψευδορκίας. Η ίδια δηλώνει ακόμα αθώα υποστηρίζοντας ότι γίνεται ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για τις πράξεις του εκλιπόντος χρηματιστή.

Στις 8 Μαρτίου ο υπ’ αριθμόν 50 ένορκος, Σκότι Ντέιβιντ, κατέθεσε ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν για την παράλειψή του. Ο ένορκος δήλωσε στη δικαστή, Άλισον Νέιθαν, πως κάτι απέσπασε την προσοχή του ενώ συμπλήρωνε το ερωτηματολόγιο για την επιλογή του σώματος των ενόρκων στη δίκη της Μάξγουελ. Η δικαστής Νέιθαν απεφάνθη ότι η εξήγηση του ενόρκου ήταν ειλικρινής, πιστευτή και χωρίς ίχνος μεροληψίας σε βάρος της κατηγορούμενης.

Τι είπε ο ένορκος στην κατάθεσή του

«Συμπλήρωσα βιαστικά το ερωτηματολόγιο», είπε ο Ντέιβιντ στην κατάθεσή του και συμπλήρωσε, «ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό ότι θα επιλεγώ στο σώμα των ενόρκων».

Η εξέταση για την επιλογή των ενόρκων στην πολύκροτη δίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 2021.

Τι απάντησαν οι δικηγόροι της Μάξγουελ

«Το δικαστήριο άκουσε την εξήγηση του ενόρκου. Ένα πράγμα είναι σαφές από την κατάθεσή του: ήταν εξαρχής ακατάλληλος και δεν θα έπρεπε να είχε επιλεγεί στο σώμα των ενόρκων», δήλωσαν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την Μάξγουελ.

«Επιπλέον» πρόσθεσαν, «οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, τις οποίες έδωσε μετά από προσεκτική προετοιμασία από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του και υπό την προστασία της ασυλίας που του χορηγεί η κυβέρνηση, εναλλάσσονταν μεταξύ ασυνεπειών, απίθανων και αντιφατικών επιχειρημάτων που στερούνταν αξιοπιστίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη δίκη και την καταδίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ στις 29 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ο ένορκος, Σκότι Ντέιβιντ, έδωσε μια σειρά από συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης μιλώντας για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε ως παιδί. Μάλιστα, ανέφερε ότι μοιράστηκε αυτήν την εμπειρία του με τους υπόλοιπους ενόρκους προκειμένου να τους βοηθήσει να δουν την υπόθεση από την πλευρά των θυμάτων.

Ωστόσο, η δικαστής, Άλισον Νέιθαν, χαρακτήρισε την παράλειψη του ενόρκου «ειλικρινές λάθος» για το οποίο έχει μετανιώσει. Η ερώτηση που παρέλειψε ο ένορκος ανέφερε: «Έχετε ποτέ εσείς ή κάποιος φίλος σας πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, σεξουαλικής κακοποίησης ή σεξουαλικής επίθεσης;»


«Ο ένορκος 50 δεν θεωρεί τον εαυτό του θύμα και δεν ετεροκαθορίζεται από το παρελθόν του. Άκουσε με προσοχή όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και τις καταθέσεις κατά τη διάρκεια της δίκης. Ήταν δίκαιος και αμερόληπτος. Αυτό απαιτεί η δικαιοσύνη, τίποτε περισσότερο ή λιγότερο», αναφέρει σε σχόλιο του ο δικηγόρος του ενόρκου, Τοντ Σπόντεκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Στους 143 οι νεκροι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα