ΑΘΗΝΑ
09:24
|
18.05.2024
Ανώνυμες διαρροές στον Τύπο από Αμερικανό αξιωματούχο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τους συμμάχους για τη μεταφορά σοβιετικών αρμάτων μάχης για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της χώρας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την Παρασκευή όπως αναφέρουν οι New York Times.

Η απόφαση να ενεργήσει ως ενδιάμεσος για να βοηθήσει στη μεταφορά των σοβιετικών αρμάτων μάχης, τα οποία γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τα ουκρανικά στρατεύματα, έρχεται ως απάντηση σε αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ανέφερε πως οι μεταφορές θα ξεκινήσουν σύντομα, αλλά αρνήθηκε να πει πόσα τανκς θα σταλούν ή από ποιες χώρες θα προέρχονται.

Με τον συγκεκριμένο εξοπλισμοί ο ουκρανικός στρατός θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πλήγματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικούς στόχους στο Ντονμπάς, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η άφιξη των τανκς θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα φάση στον πόλεμο, ο οποίος συμπλήρωσε ήδη πέντε εβδομάδες και κυριαρχείται από ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και εγκαταστάσεις, από αέρος, και μια δύσκολη ρωσική προέλαση στο έδαφος. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι επικέντρωναν εκ νέου τις προσπάθειές τους στην ανατολική Ουκρανία, στις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάντσκ.

Ο κ. Ζελένσκι κάλεσε την περασμένη Κυριακή τη Δύση να παράσχει άρματα μάχης και αεροπλάνα, επιπλέον των αντιαρματικών και αντιαεροπορικών όπλων που έχουν έως τώρα σταλεί στην Ουκρανία. Σε έντονο ύφος ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε τη Δύση για αυτό που αποκάλεσε «πινγκ-πονγκ» σχετικά με τις μεταφορές όπλων.

Έως τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτήριζε αμυντικά τα όπλα που παρέχει στην Ουκρανία και έχει επικεντρωθεί σε μικρότερα, εύκολα φορητά όπλα. Αλλά καθώς ο πόλεμος προχωρά, αναμένεται ο ορισμός του «αμυντικού» να γίνει πιο ελαστικός.

Η Ουκρανία είχε ήδη βρει μια πηγή τανκς, αιχμαλωτίζοντας τουλάχιστον 161 από τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, όπως υποστηρίζει ο ιστότοπος στρατιωτικής ανάλυσης Oryx, ενώ και η Ρωσία από τη μεριά της έχει καταλάβει 43 ουκρανικά τανκς, σύμφωνα με αναλυτές που μελετούν φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης: Το VMRO να αναφέρει τη χώρα μόνο ως Βόρεια Μακεδονία

Με κλείσιμο της πόρτας στην Ε.Ε. απειλεί τα Σκόπια ο Μητσοτάκης

Ο Σάντεθ θα καθυστερήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα