ΑΘΗΝΑ
15:19
|
19.05.2024
Οι πολίτες εξοργισμένοι από την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, απότομες αυξήσεις τιμών και εξοντωτικές διακοπές ρεύματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας σαρωτικές εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας μια ημέρα αφότου εκατοντάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στην προεδρική κατοικία, εξοργισμένοι από την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, απότομες αυξήσεις τιμών και εξοντωτικές διακοπές ρεύματος.

Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσε, επικαλέστηκε την αυστηρή νομοθεσία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στον στρατό να συλλαμβάνει και να φυλακίζει υπόπτους για μεγάλες περιόδους χωρίς δίκη, καθώς οι διαδηλώσεις που ζητούν την παραίτησή του εξαπλώθηκαν σε όλο το έθνος της Νότιας Ασίας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε για την «προστασία της δημόσιας τάξης και τη διατήρηση των προμηθειών και των υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τη ζωή της κοινότητας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η αστυνομία επέβαλε εκ νέου νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας την Παρασκευή στη Δυτική Επαρχία, η οποία περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Κολόμπο, επεκτείνοντας τη ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας από το προηγούμενο βράδυ.

Νωρίτερα το βράδυ, δεκάδες ακτιβιστές για τα δικαιώματα πορεύτηκαν με χειρόγραφα πλακάτ και λάμπες πετρελαίου στην πρωτεύουσα ενώ διαδήλωσαν σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση. «Να παραιτηθούν οι Ραγιαπάκσε» και «Τέρμα η διαφθορά, πήγαινε σπίτι Γκέτα», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην κινητοποίηση.

Στην ορεινή πόλη Ναουάρα Ελίβα, διαδηλωτές εμπόδισαν τα εγκαίνια έκθεσης λουλουδιών από τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαχίντα Ραγιαπάκσε Σιράνθι, ανακοίνωσε η αστυνομία, ενώ αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις πόλεις Γκάλε, Ματάρα και Μορατόουα, αλλά και στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την 7η Οκτωβρίου

Χερσώνα: Ένας νεκρός, 16 τραυματίες από ουκρανική επίθεση σε λεωφορείο

Ζημιές από έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα