ΑΘΗΝΑ
12:34
|
19.04.2024
Ο κρατούμενος Σουφιγιάν Μπαρχούμι επαναπατρίστηκε στην Αλγερία. 37 άνθρωποι παραμένουν ακόμα κρατούμενοι στον αμερικανικό στρατιωτικό θύλακα στην Κούβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια εγκλεισμού ο κρατούμενος στη βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, Σουφιγιάν Μπαρχούμι, επαναπατρίστηκε στην Αλγερία. Ο Αλγερινός είχε συλληφθεί το 2002 μαζί με ένα φερόμενο ως ανώτατο στέλεχος του δικτύου Αλ-Κάιντα στο Πακιστάν και είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε απόπειρα βομβιστικής επίθεσης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, πλέον το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η κράτηση του Μπαρχούμι δεν κρίνεται πλέον «απαραίτητη».


Το Πεντάγωνο ανέφερε επίσης ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Αλγερίας ότι ο πρώην κρατούμενος θα τύχει ανθρώπινης μεταχείρισης στην πατρίδα του. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν την προθυμία της Αλγερίας και άλλων εταίρων να στηρίξουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ για μια σκόπιμη και ενδελεχή διαδικασία που επικεντρώνεται στην υπεύθυνη μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων και τελικά στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων του Γκουαντάναμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες για τον Σουφιγιάν Μπαρχούμι. Η Αλγερία δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για τον επαναπατρισμό του κρατουμένου.

Συνολικά πλέον 37 άτομα εξακολουθούν να κρατούνται στο κέντρο κράτησης του Γκουνατάναμο στην Κούβα. Εξ αυτών οι 18 έχουν κριθεί «ασφαλείς» είτε για επαναπατρισμό, είτε για τη μεταφορά τους σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα.

Ο πληθυσμός της φυλακής, που άνοιξε υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Γουόκερ Μπους έφθασε τους περίπου 800 κρατούμενους προτού αρχίσει να συρρικνώνεται. Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα μείωσε περαιτέρω τον αριθμό, αλλά η προσπάθειά του να κλείσει τη φυλακή παρεμποδίστηκε κυρίως από τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στο Κογκρέσο.

Η νομοθεσία εξακολουθεί να εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μεταφέρει κρατούμενους στις φυλακές στην ενδοχώρα των ΗΠΑ. Ακόμη και με το Δημοκρατικό Κόμμα να ελέγχει τώρα το Κογκρέσο, ο Μπάιντεν έχει τόσο ισχνές πλειοψηφίες που θα αντιμετώπιζε σκληρή δοκιμασία αν επιδίωκε νομοθετικές αλλαγές καθώς και ορισμένοι Δημοκρατικοί μπορεί επίσης να εναντιώνονταν σε αυτές. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε το περασμένο καλοκαίρι πως η κυβέρνηση Μπάιντεν «εξετάζει ενεργά» την ανασύσταση της θέσης του απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρττμεντ για το κλείσιμο της φυλακής στη ναυτική βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Έρχονται τα πρώτα καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης «Miss AI»

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα