ΑΘΗΝΑ
16:09
|
27.04.2024
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, ενώ οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιμέτωποι με τις ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας της Σρι Λάνκα βρέθηκαν εκατοντάδες πολίτες που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας του Σαββατοκύριακου και διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για την επιδεινούμενη οικονομική κρίση, την εκτίναξη του πληθωρισμού, τις ελλείψεις τροφίμων και τις διακοπές ρεύματος στη χώρα, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου του κράτους, Γκαταμπάγια Ρατζαπάκσα (Gotabaya Rajapaksa).

Οι εκκλήσεις για παραίτηση του Ρατζαπάκσα ήρθαν καθώς η Σρι Λάνκα παλεύει με αυτό που ορισμένοι αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει ως τη χειρότερη οικονομική κρίση της, με την ύφεση, η οποία προκλήθηκε από μια κρίση συναλλάγματος, να αφήνει την κυβέρνηση  ανίκανη να πληρώσει για τις εισαγωγές καυσίμων, τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ οδήγησε σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για έως και 10 ώρες.

Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα πραγματοποιούσαν μικρές, ειρηνικές διαμαρτυρίες για τα οικονομικά προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, αλλά όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε διακοπή ρεύματος έως και 13 ώρες την Πέμπτη, εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους κοντά στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου στο Κολόμπο, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να περάσουν τα οδοφράγματα που οδηγούσαν στο κτίριο.

Ακολούθησαν συγκρούσεις, με τους διαδηλωτές να βάζουν φωτιά σε αρκετά στρατιωτικά οχήματα και την αστυνομία να συλλαμβάνει 54 άτομα. Όλοι εκτός από έξι έχουν έκτοτε αφεθεί ελεύθεροι. 

Σημειώνεται ότι η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών μπλόκαρε την Κυριακή την πρόσβαση στο Facebook, το Instagram, το Twitter και το YouTube, καθώς και στις πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και Viber, με τον οργανισμό να δηλώνει ότι προχώρησε στις συγκεκριμένες ενέργειες κατόπιν εντολής του υπουργού Άμυνας. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Σρι Λάνκα, Ναμάλ Ρατζαπάκσα, ο οποίος είναι ανιψιός του Προέδρου, δήλωσε ότι «δεν θα συγχωρούσε ποτέ τον αποκλεισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» και κάλεσε «τις αρχές να σκεφτούν πιο προοδευτικά και να επανεξετάσουν αυτή την απόφαση».

Εν μέσω των εντάσεων, η Επιτροπή Κοινής Ωφέλειας της Σρι Λάνκα δήλωσε το Σάββατο ότι οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος την Κυριακή μειώθηκαν από τις προγραμματισμένες έξι ώρες σε μία ώρα και 40 λεπτά. Το υπουργείο Ενέργειας δήλωσε εν τω μεταξύ ότι αναμένει να λάβει 6.000 τόνους ντίζελ από την Indian Oil Corporation και άλλους 12.000 τόνους ντίζελ από την ινδική κυβέρνηση, στο πλαίσιο πιστωτικής διευκόλυνσης.

Η Σρι Λάνκα έχει απευθυνθεί στην Ινδία και την Κίνα για οικονομική βοήθεια και ζητά επίσης διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα