ΑΘΗΝΑ
06:39
|
18.05.2024
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το σύστημα πληρωμής σε ρούβλια θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα προϊόντα που εξάγει η Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συνέντευξή του στο κανάλι Russia-1, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το σύστημα πληρωμής σε ρούβλια θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα προϊόντα που εξάγει η Ρωσία. Σχετικά με το φυσικό αέριο, είπε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε τη ζωή δύσκολη για τους πελάτες μας. Η Ρωσία πάντα ήταν αξιόπιστος προμηθευτής. Δίνει αξία στη φήμη της ως αξιόπιστος προμηθευτής. Φυσικά δεν θα κάνουμε κάτι που να υπονομεύει αυτή την φήμη», είπε.  «Επομένως», συμπλήρωσε, «όλα θα γίνουν γρήγορα, σαφή και κατανοητά. […] Αυτό πρέπει να γίνει. Υπάρχουν νέοι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν. Αν και, το επαναλαμβάνω πάλι, de facto δεν θα αλλάξει κάτι για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. De jure, θα είναι ένα διαφορετικό σύστημα». Σε περίπτωση που οι αγοραστές του ρωσικού φυσικού αερίου αρνηθούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια «αυτό θα είναι σε αντίθεση με το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Πούτιν». Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι οι παραδόσεις που θα γίνουν μετά την 1η Απριλίου θα πληρωθούν «περίπου στα τέλη του μήνα ή στις αρχές του Μαΐου. Επομένως υπάρχει ακόμα χρόνος».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε επίσης στον Ταγίπ Ερντογάν: «Ολοι βρίσκονται υπό την πολύ μεγάλη πίεση των ΗΠΑ. Και δεν βρίσκουν όλες οι χώρες τη δύναμη να ορίσουν με σαφήνεια την κυρίαρχη θέση τους. Και από αυτή την άποψη, υπάρχουν πολύ λίγοι σαν τον Ερντογάν στο σύγχρονο πολιτικό πάνθεον. […] Εχουμε διαφωνίες με την Τουρκία. Αλλά σε κάθε περίπτωση η Τουρκία ακολουθεί τα δικά της συμφέροντα και σαφώς  λέει “ναι” όπου πρέπει να πει “ναι” και “όχι” όταν είναι “όχι”». 

Όσον αφορά μία συνάντηση Ζελένσκι – Πούτιν, ανέφερε ότι «Ο Πούτιν δεν έχει αρνηθεί ποτέ και μια τέτοια συνάντηση, ναι, είναι υποθετικά πιθανή. Αλλά για να γίνει, είναι απαραίτητο μια συγκεκριμένη συμφωνία να προκύψει από την συνεργασία των δυο αντιπροσωπειών. Οχι μια λίστα ιδεών, αλλά ένα συγκεκριμένο –  γραπτό – έγγραφο. Τότε θα γίνει μια τέτοια συνάντηση».

Ο Πεσκόφ μίλησε, τέλος, και για τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση: «Δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτο κενό ή απομόνωση της Ρωσίας. Ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από την Ευρώπη. Και η ίδια η Ρωσία είναι μεγαλύτερη από την Ευρώπη. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος, είτε το θέλουν είτε όχι στο εξωτερικό».

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με κλείσιμο της πόρτας στην Ε.Ε. απειλεί τα Σκόπια ο Μητσοτάκης

Ο Σάντεθ θα καθυστερήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα