ΑΘΗΝΑ
12:11
|
17.05.2024
Ζελένσκι: «Προσκαλώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων επί 14 χρόνια».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τα ανατριχιαστικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής εναντίον Ουκρανών πολιτών αμάχων στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας και τα οποία αποκαλύφθηκαν χθες.

Οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων αυτών πρέπει να λογοδοτήσουν, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και καλεί για την άμεση διερεύνηση των εγκλημάτων και την τιμωρία των υπευθύνων.

Εντωμεταξύ, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ζήτησαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να επισκεφθεί τους μαζικούς τάφους που βρέθηκαν στη Μπούτσα, έτσι ώστε οι ειδικοί να μπορέσουν να συγκεντρώσουν στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε λόγο για «γενοκτονία» και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα για «σκόπιμη σφαγή».

Ζελένσκι: «Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν»

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ πως μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του υπό ρωσικό έλεγχο.

«Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», υποστήριξε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Πρόσθεσε πως θέλει κάθε μητέρα Ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού.

«Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου; Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια; Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους; Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους; Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας;».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ακόμη ότι η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα όφειλαν να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε αυτή που χαρακτήρισε αποτυχημένη πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. «Προσκαλώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούτσα για να δουν πού οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων επί 14 χρόνια».

Για προβοκάτσια κάνει λόγο η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αντέτεινε ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από τις ουκρανικές αρχές είναι «προβοκάτσια» και ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν μεταχειρίστηκαν βίαια «ούτε έναν» κάτοικο. Υποστήριξε πως όταν αποχώρησαν την 30ή Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις διένειμαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε κοινότητες στην περιφέρεια του Κιέβου.

Με αφορμή τη σφαγή στην Μπούτσα, η Ρωσία έχει ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα. «Υπό το πρίσμα της αποτρόπαιας πρόκλησης των Ουκρανών ριζοσπαστών στη Μπούτσα, η Ρωσία ζήτησε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα 4 Απριλίου», γνωστοποίησε στο Twitter ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της Ρωσίας, Ντμίτρι Πολυάνσκι.

Νέες κυρώσεις σκέφτεται η Ε.Ε.

 Η Γαλλία θα συζητήσει με τους εταίρους της στην ΕΕ την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την κατάσταση στην ουκρανική πόλη Μπούτσα και δεν αποκλείει περιορισμούς στις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. την Δευτέρα.

«Αυτό που συνέβη στην Μπούχα απαιτεί την εισαγωγή μιας νέας σειράς κυρώσεων. Σχεδιάζουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ιδιαίτερα με τη Γερμανία», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ετοιμότητα της ΕΕ να σταματήσει τις παραδόσεις πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «οι περιορισμοί σε αυτόν τον τομέα θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνοι» και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ στο εγγύς μέλλον. «Νομίζω ότι όσον αφορά το πετρέλαιο και τον άνθρακα μπορούμε να προχωρήσουμε και θα πρέπει να προχωρήσουμε όσον αφορά τις κυρώσεις», είπε ο Μακρόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαζική δηλητηρίαση μαθητών που κατανάλωσαν σχολικά γεύματα στη Λαμία

«Οι αζήτητοι»: Ένα διαχρονικό ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο της Λέρου

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα