ΑΘΗΝΑ
04:04
|
09.05.2024
Η κατάσταση έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο. Οι πτέρυγες εκκενώνονται μία προς μία για να κατασχεθούν όπλα και να «εκκαθαριστούν» τα κελιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή κατά τη διάρκεια ταραχών σε φυλακή στο νότιο τμήμα του Ισημερινού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της προεδρίας. Τα επεισόδια ξέσπασαν στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας της φυλακής Ελ Τούρι, στην πόλη Κουένκα. Οι αρχές διαβεβαίωσαν πως πλέον ανέκτησαν τον έλεγχο του σωφρονιστικού καταστήματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πατρίσιο Καρίγιο δήλωσε νωρίτερα ότι κινητοποιήθηκε δύναμη 800 στρατιωτικών και αστυνομικών για να αποκατασταθεί η τάξη στη φυλακή. Σύμφωνα με τον υπουργό, βρέθηκαν «πέντε ακρωτηριασμένα πτώματα», ενώ πέντε τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο κ. Καρίγιο εξήγησε πως οι πτέρυγες εκκενώνονται μία προς μία για να κατασχεθούν όπλα και να «εκκαθαριστούν» τα κελιά. «Μια συμμορία αποπειράθηκε να πάρει τον πλήρη έλεγχο της φυλακής, άλλες όμως αντιστάθηκαν», είχε πει νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών. Απέδωσε τις ταραχές στον πλεονάζοντα πληθυσμό εγκλείστων στην Ελ Τούρι. Το μεσημέρι, διακρίνονταν ακόμη κρατούμενοι και αστυνομικοί στις οροφές κτιρίων της φυλακής.

Ο Ισημερινός βρίσκεται ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπος με αιματηρές ταραχές στις φυλακές, οι οποίες γενικά θεωρείται από τις αρχές πως συνδέονται με συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. 320 φυλακισμένοι σκοτώθηκαν σε τέτοια επεισόδια το 2021, ανάμεσά τους 79 πέρυσι τον Φεβρουάριο, όταν ξέσπασαν ταυτόχρονα επεισόδια σε τέσσερις φυλακές.

Βία στις φυλακές του Ισημερινού

Ο Ισημερινός μετρά 65 φυλακές, ονομαστικής χωρητικότητας 30.000 θέσεων, στις οποίες όμως ο πλεονάζων πληθυσμός εγκλείστων είναι τουλάχιστον 30%, φθάνει σήμερα τους 39.000 κρατούμενους, εκ των οποίων κάπου 15.000 δεν έχουν καταδικαστεί.

Οι αρχές του Ισημερινού κατέσχεσαν 210 τόνους ναρκωτικών το 2021, τη μεγαλύτερη ποσότητα στα χρονικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, έχουν κατασχέσει ποσότητα που ξεπέρασε κατά τι τους 52 τόνους.

Το σωφρονιστικό κατάστημα Ελ Τούρι, όπου ξέσπασαν τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια, δεν θεωρείται από τις φυλακές με πρόβλημα χωρητικότητας. Στο εν λόγω κατάστημα υψίστης ασφαλείας κρατούνται 1.600 άτομα ενώ η συνολική χωρητικότητα της εγκατάστασης είναι για 2.500 άτομα.

Οι εξεγέρσεις στις φυλακές του Ισημερινού αυξήθηκαν δραματικά το περασμένο έτος. Τον Φεβρουάριο του 2021 σημειώθηκαν ταυτόχρονες εξεγέρσεις σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 79 κρατούμενοι.

Ο πιο βαρύς απολογισμός θυμάτων -119 νεκροί- καταγράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε φυλακή της Γουαγιακίλ, στην επαρχία Γουάγιας (νοτιοδυτικά). Δύο μήνες νωρίτερα, στην ίδια φυλακή, 62 κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων συμμοριών που χρησιμοποίησαν εκρηκτικά, ματσέτες και πυροβόλα όπλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα