ΑΘΗΝΑ
16:54
|
03.05.2024
Στο εδώλιο ο πρώην ηγέτης της φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής «Janjaweed», Αλί Μουχάμαντ Αλί Αμπντ-αλ-Ραχμάν. «Ιστορική» χαρακτηρίζουν την υπόθεση στελέχη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώτη δίκη για τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν στο Νταρφούρ αναμένεται να ξεκινήσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, σχεδόν 20 χρόνια μετά την εμφύλια βία που δίχασε και αιματοκύλησε το Σουδάν. Στο εδώλιο θα βρεθεί ο ο πρώην ηγέτης της φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής «Janjaweed», Αλί Μουχάμαντ Αλί Αμπντ-αλ-Ραχμάν, ο οποίος βαρύνεται με 31 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο κατηγορούμενος δηλώνει αθώος. Στελέχη οργανώσεων του Σουδάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτηρίζουν την υπόθεση «ιστορική».

«Η σημερινή είναι μια σημαντική μέρα για τα θύματα και τους επιζώντες στο Νταρφούρ που δεν σταμάτησαν ποτέ να μάχονται για να δουν να ξημερώνει η ημέρα που θα σπάσει ο κύκλος της ατιμωρησίας», δήλωσε ο Σουδανός δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μοσάντ Μοχάμεντ Άλι. «Ελπίζουμε ότι η δίκη εναντίον του Αμπντ-αλ-Ραχμάν να ρίξει φως για τα φρικτά εγκλήματα, ιδιαίτερα τα σεξουαλικά εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από τον ίδιο και τις υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση πολιτοφυλακές Janjaweed», πρόσθεσε.

Ο Αλί Μουχάμαντ Αλί Αμπντ-αλ-Ραχμάν, γνωστός κι ως Ali Kushayb, είναι o πρώτος Σουδανός αξιωματούχος, ο οποίος οδηγείται ενώπιον του ΔΠΔ για τον πόλεμο που άφησε πίσω του περίπου 300.000 νεκρούς και περισσότερους από δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους. Ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ-Μπασίρ παραμένει ελεύθερος μετά το τέλος του πολέμου. Καταζητείται με τις κατηγορίες της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου στο Νταρφούρ. Κατηγορίες τις οποίες ο πρώην δικτάτορας αρνείται. Τον Φεβρουάριο του 2020, η τότε μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν είχε δεσμευτεί να βοηθήσει στην προσαγωγή του Μπασίρ του ΔΠΔ. Εκδιώχθηκε από την εξουσία με πραξικόπημα το 2019 και έκτοτε ο Ομάρ αλ-Μπασίρ παραμένει κρατούμενος στη χώρα του.

Ο Αλί Μουχάμαντ Αλί Αμπντ-αλ-Ραχμάν παραδόθηκε στο ΔΠΔ το 2020 μετά από 13 χρόνια διαφυγής. Ο ίδιος και οι υπό τις εντολές του πολιτοφυλακή κατηγορούνται για βιασμούς, βασανιστήρια, δολοφονίες και λεηλασίες κατά των αμάχων στη δυτική επαρχία του Νταρφούρ.

«Θεωρείται υπεύθυνος για την εφαρμογή της στρατηγικής κατά της εξέγερσης της κυβέρνησης του Σουδάν που είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ», αναφέρουν δικαστικά έγγραφα του ΔΠΔ. «Εικάζεται επίσης ότι στρατολόγησε μαχητές, όπλισε, χρηματοδότησε και παρείχε τρόφιμα κι άλλες προμήθειες στην πολιτοφυλακή Janjaweed υπό τις διαταγές του», προσθέτουν.

Η δίκη στη Χάγη ξεκινά σε μια περίοδο κλιμάκωσης της βίας στο Νταρφούρ μετά και την αποχώρηση της από κοινού ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης, πριν από έναν χρόνο.

Η σύρραξη στο Νταρφούρ ξέσπασε το 2003, ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς του στρατηγού Μπασίρ στο Χαρτούμ και μέλη εθνικών μειονοτήτων, που θεωρούσαν ότι περιθωριοποιούνταν και αξίωναν πιο ισόνομη κατανομή της εξουσίας και των κερδών από την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Γερμανοί ξαναθυμούνται το στόλο του Πούτιν ανοικτά της Λακωνίας…

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα