ΑΘΗΝΑ
05:47
|
02.05.2024
15 απελάσεις από την Κοπεγχάγη και 35 από τη Ρώμη ακολούθησαν τις χθεσινές αντίστοιχες κινήσεις Παρισιού και Βερολίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απέλαση 15 διπλωματικών υπαλλήλων της Ρωσίας, ανακοίνωσε η Δανία, σήμερα, μια ημέρα μετά την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από τη Γαλλία.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας οι διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός των επόμενων 14 ημερών, ενώ ο πρέσβης και ορισμένοι υπάλληλοι δεν θα απελαθούν, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Δανία δεν θέλει να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα.

«Ο πρέσβης κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, όπου του δηλώθηκε πως 15 διπλωματικοί υπάλληλοι, τους οποίους οι ειδικές υπηρεσίες υποπτεύονται πως ανήκουν σε ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία. Όλοι οι υπάλληλοι των ρωσικών αποστολών στη Δανία ακολουθούν τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις. Αυτό το βήμα που δεν έχει βάση και αποσκοπεί στην περαιτέρω καταστροφή των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, δεν θα μείνει αναπάντητο», τονίζει η ρωσική διπλωματική αποστολή στην Κοπεγχάγη.

Των ανακοινώσεων της Κοπεγχάγης ακολούθησε και η Ιταλία, διά στόματος Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες, για «λόγους εθνικής ασφάλειας». «Το μέτρο αυτό είναι σε συμφωνία με άλλους εταίρους και είναι απαραίτητο για λόγους που συνδέονται με την εθνική μας ασφάλεια και στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης που προκαλείται από την αδικαιολόγητη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας» δήλωσε ο Ντι Μάιο.

«Θα δώσουμε την προσήκουσα απάντηση», περιορίστηκε να δηλώσει η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας στο πρακτορείο TASS.

Την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσε παράλληλα και η Σουηδία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει με αυστηρότητα τις νέες απελάσεις Ρώσων διπλωματών, τις οποίες ανήγγειλαν δυτικές κυβερνήσεις. «Όλοι γνωρίζουν την ανταπόδοση: θα είναι συμμετρική και καταστροφική για τις διμερείς σχέσεις» τόνισε μέσω Telegram ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα