ΑΘΗΝΑ
12:40
|
05.07.2022
Απομένει πια η οριστική έγκριση της κυβέρνησης. Σε βάρος του εκκρεμεί από το 2009 δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κολομβιανή δικαιοσύνη ενέκρινε χθες Τετάρτη την έκδοση του ισχυρού βαρόνου των ναρκωτικών Οτονιέλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, που μένει πλέον μόνο να λάβει «πράσινο φως» από την κυβέρνηση.

Δικαστήριο «εξέδωσε θετική απόφαση για την έκδοση του αρχηγού της Clan del Golfo, του Ντάιρο Ούσουγα, γνωστού επίσης ως Οτονιέλ, στις ΗΠΑ» προκειμένου να δικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, ανέφερε μέσω Twitter. Απομένει πια η οριστική έγκριση της κυβέρνησης του απερχόμενου συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε για να παραδοθεί στην αμερικανική δικαιοσύνη ο Οτονιέλ σε βάρος του οποίου εκκρεμεί από το 2009 δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ.

Ο αρχηγός του κράτους είχε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει το ταχύτερο στην έκδοση του Οτονιέλ, εγκλείστου σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, την Μπογοτά. Είχε ζητήσει χαρακτηριστικά από τη δικαιοσύνη να «χειριστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα τη διαδικασία» αυτή.

Ο πλέον καταζητούμενος διακινητής στην Κολομβία, ο πρώην αρχηγός της Κλαν δελ Γκόλφο, 50 ετών, συνελήφθη την 23η Οκτωβρίου σε βορειοδυτική περιοχή της χώρας κατά τη διάρκεια επιχείρησης ευρείας κλίμακας του στρατού και της αστυνομίας.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη αυτού που κατηγορούν για τη διακίνηση 180 ως 200 τόνων κοκαΐνης ετησίως.

Η δικαιοσύνη της Κολομβίας κατηγορεί τον επικεφαλής της ισχυρότερης συμμορίας στη χώρα για ανθρωποκτονίες, τρομοκρατία, εξαναγκαστική στρατολόγηση ανηλίκων και απαγωγές. Λέει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ασκήσει δίωξη στον Οτονιέλ στο μέλλον «για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εντός της χώρας, για τα οποία συνεχίζονται οι διαδικασίες» ενώπιόν της.

Η πτώση του Οτονιέλ χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου της δεξιάς στον αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.

Τις πέντε δεκαετίες του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι αρχές της Κολομβίας έχουν σκοτώσει ή συλλάβει αρκετούς βαρόνους των ναρκωτικών, με πιο γνωστό τον Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιχείρηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης το 1993. Ωστόσο, η Κολομβία συνεχίζει να κατατάσσεται πάντα στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜέΡΑ25: Δεν μπορεί η Πολιτεία να επαφίεται στους Ρουμάνους πυροσβέστες

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Ισημερινός: «Ξηλώνεται» η κυβέρνηση Λάσο όσο δικάζονται οι ηγέτες των αυτόχθονων

Νορβηγία: Απεργία στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα