ΑΘΗΝΑ
18:07
|
25.04.2024
«Είναι πολύ, πολύ θετικό. Το χαιρετίζουμε», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κρεμλίνο χαιρέτισε σήμερα την «πολύ θετική» ανακοίνωση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ότι ξεκινούν τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών προκειμένου να αποκλιμακωθεί η διμερής ένταση για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Είναι πολύ, πολύ θετικό. Το χαιρετίζουμε», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η διαδικασία θα πάρει καιρό», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «θετική» την πρόθεση των δύο χωρών να «προχωρήσουν» στην υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν σήμερα την απόφασή τους να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, μετά το πόλεμο του 2020 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού τις τελευταίες ημέρες έχει οξυνθεί η ένταση γύρω από τον θύλακα, μια περιοχή την οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Το 2020, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εξεδίωξε τις δυνάμεις της Αρμενίας από αχανείς περιοχές που έλεγχαν από το 1990 μέσα και γύρω από τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προτού συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός με μεσολάβηση της Ρωσίας. Στη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι.

Η Αρμενία ανέφερε τον περασμένο μήνα πως αναμένει η Μόσχα να αναλάβει δράση προκειμένου το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει στρατεύματα από τομείς του Ναγκόρνο Καραμπάχ που επιτηρούνται από ρωσική ειρηνευτική δύναμη. Το Αζερμπαϊτζάν ερίζει ότι οι τομείς αυτοί είναι μέρος της επικράτειάς του.

Η ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Αρμένιοι αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο πρώτος πόλεμος τη δεκαετία του 1990. Σε αυτόν σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα