ΑΘΗΝΑ
06:51
|
03.05.2024
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για απολίθωμα της ημέρας, πριν από 66 εκ. χρόνια, που ο αστεροειδής τελείωσε τη βασιλεία των δεινοσαύρων στη Γη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιστήμονες παρουσίασαν ένα «εξαιρετικά διατηρημένο» απολίθωμα ποδιού δεινοσαύρου. Το άκρο, πλήρες με δέρμα, είναι μόνο ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα που εντοπίστηκαν στην τοποθεσία απολιθωμάτων Tanis στη Βόρεια Ντακότα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πέρα από την εξαιρετική κατάσταση των απολιθωμάτων έχει μεγάλη επιστημονική αξία αυτό που ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν αυτά τα αρχαία δείγματα. Οι παλαιοντολόγοι εκτιμούν ότι τα πλάσματα στην περιοχή Tanis σκοτώθηκαν και ενταφιάστηκαν την ίδια μέρα που ένας γιγάντιος αστεροειδής χτύπησε τη Γη. Εκτιμάται ότι εκείνη την ημέρα, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, τελείωσε η βασιλεία των δεινοσαύρων και ξεκίνησε η άνοδος των θηλαστικών και εν τέλει του ανθρώπου στη Γη.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC είναι ελάχιστα τα υπολείμματα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί σε βράχους που να καταγράφουν ακόμη και τα τελευταία χιλιάδες χρόνια πριν από την πρόσκρουση. Το να έχουμε ένα δείγμα από τον κατακλυσμό που ακολούθησε μετά το χτύπημα του αστεροειδούς θα ήταν εξαιρετικό. Το BBC πραγματοποιεί γυρίσματα εδώ και τρία χρόνια στο Tanis για μια εκπομπή που θα μεταδοθεί στις 15 Απριλίου, σε αφήγηση του σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Ο Βρετανός φυσιοδίφης και φυσικός ιστορικός παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό όλες τις σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ντακότα. Ο τίτλος της νέας επιστημονικής σειράς του BBC είναι: «Δεινόσαυροι: Η τελευταία ημέρα».


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Πράσινο φως από τη Νορβηγία σε υποθαλάσσια εξόρρυξη

Άτυπο ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό εμπάργκο σε βάρος του, διαπιστώνει το Ισραήλ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα