ΑΘΗΝΑ
14:27
|
01.05.2024
Τουρκικό δικαστήριο διατάζει τη μεταφορά της δίκης στο Ριάντ - Προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να γλιτώσει τις ευθύνες καταγγέλλουν οι ενάγοντες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουρκικό δικαστήριο επιβεβαίωσε, χθες Πέμπτη, τη διακοπή της ερήμην δίκης 26 υπόπτων που σχετίζονται με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και τη μεταφορά της στο Ριάντ. «Αποφασίσαμε να σταματήσουμε και να παραδώσουμε την υπόθεση στη Σαουδική Αραβία», είπε ο δικαστής.

Ο 59χρονος αρθρογράφος της Washington Post και της Middle East Eye δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018, σε μια υπόθεση που συντάραξε τον κόσμο.

Ένας από τους δικηγόρους της ενάγουσας Χατίς Τσενγκίζ, αρραβωνιαστικιάς του Khashoggi, είπε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι δεν υπάρχει κανένας  λόγος να περάσει η υπόθεση στις δικαστικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

«Έχουμε ήδη υποβάλει πρόταση για να σταματήσει η εκτέλεση της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης για μεταφορά της υπόθεσης στη Σαουδική Αραβία. Και αυτό το δικαστήριο πρέπει να περιμένει την απόφαση σχετικά με το αίτημά μας», ανέφερε ο δικηγόρος Γκοκμέν Μπασπινάρ.

«Δεν υπάρχει συμφωνία δικαστικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας. Και η Σαουδική Αραβία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε καμία διεθνή συνθήκη που έχει υπογράψει η Τουρκία» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «η δίκη έχει ήδη τελειώσει στη Σαουδική Αραβία. Επομένως, πρέπει να συνεχιστεί στην Τουρκία».

Το Ριάντ προσπαθεί να γλιτώσει από τις κατηγορίες

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέτρεψε την Τουρκία, την Τετάρτη, να μην μεταφέρει τη δίκη, λέγοντας ότι αυτό θα σημαίνει τον τερματισμό κάθε πιθανότητας απόδοσης δικαιοσύνης και θα ενισχύσει την «προφανή πεποίθηση των σαουδαραβικών αρχών ότι μπορούν να ξεφύγουν από τις κατηγορίες» για τη δολοφονία του δημοσιογράφου», δήλωσε ο Μάικλ Πέιτζ, αναπληρωτής διευθυντής Μέσης Ανατολής του Παρατηρητήριου.

Μια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε πέρσι, ανέφερε ότι ο de facto κυβερνήτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε εγκρίνει την επιχείρηση για τη δολοφονία ή τη σύλληψη του Κασόγκι, αλλά η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του πρίγκιπα διαδόχου και απέρριψε τα ευρήματα της έκθεσης.

Για χρόνια, το Ριάντ πίεζε την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη δίκη ισχυριζόμενο ότι οι δικές του νομικές διαδικασίες, στις οποίες 18 άτομα κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στη δολοφονία, ήταν επαρκείς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, τον περασμένο Δεκέμβρη, τουλάχιστον τρία μέλη της ομάδας κρούσης της Σαουδικής Αραβίας που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι διέμεναν και εργάζονταν «σε καταλύματα επτά αστέρων» σε ένα συγκρότημα ασφαλείας που διοικείται από την κυβέρνηση στο Ριάντ, αντί να κρατούνται στις φυλακές.

Περιφερειακή ρεαλπολιτίκ της Τουρκίας

Η ενάγουσα αρραβωνιαστικιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ εμφανίστηκε σοκαρισμένη από την απόφαση. Νωρίτερα, μέσα στη χρονιά, είχε υπογραμμίσει ότι η πρόσφατη ανάκαμψη των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας προανήγγειλε μεγάλη απογοήτευση στην προσπάθειά της να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Οι σχέσεις Άγκυρας-Ριάντ επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά τη δολοφονία, αλλά η Τουρκία επιδιώκει έκτοτε να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τη Σαουδική Αραβία ώστε να ενισχύσει την οικονομία της.

Ο Μάικλ Πέιτζ, αναπληρωτής διευθυντής Μέσης Ανατολής του Παρατηρητήριου, από την πλευρά του ανέφερε πως «η  περιφερειακή ρεαλπολιτική της Τουρκίας για την επίλυση των εντάσεων με άλλες χώρες δεν πρέπει να περιλαμβάνει τη θυσία της δικαιοσύνης για τον Τζαμάλ Κασόγκι». «Η απόφαση να μεταφερθεί η υπόθεση θα είναι ένα επαίσχυντο κατηγορητήριο για την προθυμία των τουρκικών αρχών να ξεπλύνου τις δολοφονίες από ξένες κυβερνήσεις στο έδαφός τους», συμπλήρωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα