ΑΘΗΝΑ
13:42
|
20.04.2024
Ο τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη θεραπειών για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευρολογικές διαταραχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ερευνητές ανανέωσαν τα κύτταρα του δέρματος μιας 53χρονης γυναίκας, έτσι ώστε να είναι ισοδύναμα με αυτά μιας 23χρονης. Οι επιστήμονες στο Κέμπριτζ πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα και με άλλους ιστούς του σώματος. Ο τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη θεραπειών για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευρολογικές διαταραχές.

Η τεχνολογία βασίζεται στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του κλωνοποιημένου προβάτου Ντόλι πριν από περισσότερα από 25 χρόνια.

Ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Βολφ Ρέικ, του Ινστιτούτου Μπάμπραχαμ στο Καίμπριτζ, είπε στο BBC News ότι η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει τους ανθρώπους πιο υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς μεγαλώνουν.

«Έχουμε ονειρευτεί κάτι τέτοιο. Πολλές κοινές ασθένειες χειροτερεύουν με την ηλικία και το να σκεφτόμαστε να βοηθάμε τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο είναι εξαιρετικά συναρπαστικό», είπε.

Ο καθηγητής Ρέικ τόνισε ωστόσο ότι η εργασία, η οποία έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό eLife, είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Είπε ότι υπάρχουν πολλά επιστημονικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν προτού μπορέσει να βγει από το εργαστήριό. Αλλά πρόσθεσε ότι η απόδειξη για πρώτη φορά ότι η κυτταρική αναζωογόνηση είναι δυνατή ήταν ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός.

Άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Ρόμπιν Λόβελ-Μπατζ του Ινστιτούτου Κρικ του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC, είναι πιο επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι τα εμπόδια μέχρι ακόμη και την πιο απλή πρακτική ιατρική εφαρμογή δεν θα είναι καθόλου αμελητέα.

Η αναστροφή της γήρανσης είναι μια τεράστια επιστημονική πρόκληση για το ευρύτερο πεδίο της αναγεννητικής βιολογίας και ιατρικής – και ένα «χρυσωρυχείο» για όποιον το πετύχει πρώτος. Ήδη αρκετοί ερευνητές από αυτούς που εργάστηκαν στην έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου Μπάμπραχαμ, έφυγαν για τις ΗΠΑ, προκειμένου να εργαστούν για λογαριασμό της νέας εταιρείας Altos Labs της Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια. Η φιλόδοξη εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 2,2 δισεκατομμύρια λίρες από πλούσιους επενδυτές και έχει εντάξει αρκετούς Νομπελίστες στο δυναμικό της, με απώτερο στόχο να «φρενάρει» τη γήρανση και τις ασθένειες που τη συνοδεύουν.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα