ΑΘΗΝΑ
03:23
|
02.05.2024
Τα τοπικά σχολεία δεν έχουν καμία θέση για αυτά τα παιδιά, καταγγέλλουν μέλη τοπικών φιλανθρωπικών οργανώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα παιδιά προσφύγων και αιτούντων άσυλων στο Μάντσεστερ κάνουν μάθημα σε πάρκινγκ ξενοδοχείων της πόλης της βορειοδυτικής Αγγλίας, όπως καταγγέλλουν στον «Γκάρντιαν» (Guardian) μέλη τοπικών φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Τα παιδιά αυτά, μερικές εκατοντάδες, και οι οικογένειές τους, πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ και το Σουδάν διαμένουν με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ξενοδοχεία για όσο διάστημα οι αρμόδιες αρχές ελέγχουν τια αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.

Η Δρ. Ρέτα Μοράν, ιδρύτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης του Μάντσεστερ για τους πρόσφυγες «Refugee and Asylum Participatory Action Research (Rapar)», δήλωσε ότι εθελοντές παραδίδουν μαθήματα στους χώρους στάθμευσης που διαμένουν προσωρινά τα προσφυγόπουλα. Η ίδια ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο και από την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει με ανάθεση από το υπουργείο Εσωτερικών τη φροντίδα των αιτούντων άσυλο να επιληφθούν άμεσα του θέματα και να βρουν μια λύση. «Πολλά από αυτά τα παιδιά είναι θύματα πολέμων και διώξεων. Έχουν βιώσει ένα τραυματικό ταξίδι για να βρεθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει υποχρεώσει να βρει μια λύση στο πρόβλημα της εκπαίδευσής τους», είπε στη βρετανική εφημερίδα η Δρ. Ρέτα Μοράν.

Μη κατονομαζόμενη πρόσφυγας δήλωσε στον Guardian ότι στο ξενοδοχείο που μένει φιλοξενούνται περίπου 30 παιδιά, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Υεμένη. Πρόσθεσε ότι κάποια από αυτά περίμεναν έως και έξι μήνες για να βρεθούν σε ένα σχολικό περιβάλλον. «Κάνουν μαθήματα αγγλικών δύο ώρες την εβδομάδα», είπε και πρόσθεσε, «συνήθως ένας ή δύο δάσκαλοι αναλαμβάνουν τη διδασκαλία όλων των παιδιών, ασχέτως ηλικίας, καταγωγής και μαθησιακού επιπέδου». «Το μάθημα γίνεται σε αυτοσχέδιες αίθουσες σε πάρκινγκ από εθελοντές δασκάλους ή πολίτες. Κι όλα αυτά σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη αυτών των παιδιών», τόνισε.

Εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε ότι το τρέχον έτος περισσότερα από 400 παιδιά προσφύγων και αιτούντων άσυλο τοποθετήθηκαν σε σχολεία και κολέγια της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας του Ηνωμένου Βασίλειου δήλωσε για το θέμα: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες που φτάνουν σε αυτή τη χώρα έχοντας αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων. Αναμένουμε από κάθε παιδί σχολικής ηλικίας που φτάνει εδώ να αρχίσει να πηγαίνει στο σχολείο αμέσως μετά. Πιστεύουμε ότι το καλύτερο μέρος για να μορφωθούν όλα τα παιδιά είναι τα σχολεία και η φοίτηση θα βοηθήσει τα παιδιά να ενσωματωθούν στις κοινότητες στις οποίες ζουν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα