ΑΘΗΝΑ
12:00
|
05.10.2022
Ανεβαίνουν τα ποσοστά υποστήριξης του αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ σε Φινλανδία και Σουηδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε, σήμερα Παρασκευή ότι η Συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα «υποδεχτεί θερμά» τη Φινλανδία εάν η σκανδιναβική χώρα υποβάλει αίτηση για ένταξη, υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε, χθες Πέμπτη, ότι η χώρα του, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, θα ξεκαθαρίσει σύντομα τα επόμενα βήματά της σχετικά με την πιθανότητα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδουν Φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, η υποστήριξη της ένταξης στη Συμμαχία, απολαμβάνει μεγάλης κοινωνικής αποδοχής, φτάνοντας σε υψηλό επίπεδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο CNBC, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι η κίνηση της Φινλανδίας να εξετάσει την ένταξη στη Συμμαχία αποτελεί «άμεσο αποτέλεσμα» της εισβολής της Ρωσίας στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου. «Το μήνυμα από το ΝΑΤΟ και από εμένα είναι ότι εναπόκειται στη Φινλανδία να αποφασίσει», πρόσθεσε.

«Θα σεβαστούμε την απόφαση ανεξάρτητα από την έκβαση, αλλά εάν η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτημα ένταξης, είμαι βέβαιος ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα τους καλωσορίσουν θερμά — και μπορούμε πολύ γρήγορα να πάρουμε την απόφαση να τους έχουμε ως μέλος της Συμμαχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Σουηδία έχει επίσης στείλει μηνύματα ότι είναι ανοιχτή στην αναθεώρηση της αδέσμευτης έως τώρα πολιτικής της, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί μια απότομη άνοδο στην υποστήριξη της ένταξης της χώρας στο  ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σειρά δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν σχετικά με το ζήτημα κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, έδειξαν πως σχεδόν οι μισοί Σουηδοί υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας τους στη Συμμαχία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα τουρκολιβυκά μνημόνια για υδρογονάνθρακες με ενδολιβυκή «τρικλοποδιά»

Το ένα μνημόνιο αφορά τη συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιριών ενέργειας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και υπογράφηκε αφού ο Ντμπεϊμπά «έκλεψε» τις αρμοδιότητες του υπουργού Πετρελαίου.
ΣΥΝΑΦΗ

Ανυπόστατες οι υποψίες για ρωσικό χτύπημα στην Πολωνία, λέει πρώην διοικητής του στρατού

Επικύρωσε την προσχώρηση των τεσσάρων περιοχών ο πρόεδρος Πούτιν

Νέα υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από την Κίναρο

Άνοιξαν οι στρόφιγγες της Gazprom για την Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα