ΑΘΗΝΑ
09:25
|
02.05.2024
Η οργάνωση Extinction Rebellion αναστάτωσε το West End – Εξαγγέλλει καθημερινές κινητοποιήσεις όλη την εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των Βρετανών στο κάλεσμα της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης Extinction Rebellion για μια δυναμική κινητοποίηση υπέρ του τερματισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων και των επενδύσεων στον κλάδο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με κοντά στο Marble Arch και πορεία δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, με σημαίες και πλακάτ και κατέληξε σε μια εντυπωσιακή καθιστή διαμαρτυρία σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως η Όξφορντ και η Ρίτζεντ Στριτ, και διέκοψε κάθε κυκλοφορία.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην καθιστική διαμαρτυρία απέναντι από το Oxford Circus ήταν «Σώστε τον πλανήτη μας» και «Ποιων είναι οι δρόμοι; Δικοί μας», ενώ στα πλακάτ και τα πανό μπορούσε να διαβάσει κανείς «Είμαι εδώ για τη φύση και τα παιδιά».

Πέρα από τη σημερινή, μεγάλη, διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου, η οργάνωση έχει προειδοποιήσει πως θα «ακινητοποιήσει την πρωτεύουσα» την ερχόμενη εβδομάδα, με νέες τακτικές που αναπτύχθηκαν ως απάντηση στην ολοένα και πιο σκληρή αστυνόμευση που περιόρισε τις προσπάθειες της ομάδας να προκαλέσει αναστάτωση με διαδηλώσεις τον περασμένο Αύγουστο.

Στο Χάιντ Παρκ, βαν της αστυνομίας και αστυνομικοί με άλογα περιπολούσαν στις παρυφές του συγκεντρωμένου πλήθους, αλλά γενικά η αστυνομική παρουσία ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, «χαμηλής έντασης». Και μπορεί η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου να κράτησε σήμερα αποστάσεις, αποφεύγοντας να παρέμβει στη συγκέντρωση, όμως έχει διαμηνύσει πως θα αναλάβει δράση αν η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και της εμπορικής κίνησης συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

«Θα οργανώσουμε μια ασταμάτητη εξέγερση με μια λαοθάλασσα που θα διακόψει κάθε δραστηριότητα στην πρωτεύουσα» προειδοποιεί η Extinction Rebellion, γνωστή για τις δυναμικές δράσεις της, παρά το γεγονός ότι ζητά από τα μέλη της να αποφεύγουν τη βία και τις συμπλοκές.

«Θα επιστρέφουμε στους δρόμους κάθε μέρα έως ότου η άμεση απαίτηση μας, που είναι η βρετανική κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα κάθε νέα επένδυση σε ορυκτά καύσιμα, υλοποιηθεί» ανέφερε σε ανακοίνωση της.

Στο στόχαστρο θα μπουν και άλλες πόλεις, όπως το Μπέρμινγχαμ και το Σαουθάμπτον, καθώς και οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα που συνδέονται με μεγάλες ενεργειακές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια και τερματικούς σταθμούς. Στόχος κάθε φορά είναι να διοργανώνονται καθιστικές διαμαρτυρίες που θα διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Χθες, Παρασκευή, δύο διαδηλωτές από το κίνημα για το κλίμα έκλεισαν τη Γέφυρα – ορόσημο του Πύργου του Λονδίνου κατεβαίνοντας από τις πλευρές της και ανοίγοντας ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Τέλος στα ορυκτά καύσιμα τώρα».

Η γέφυρα, η κύρια αρτηρία κυκλοφορίας στον Τάμεση, έκλεισε για τα οχήματα, προκαλώντας μεγάλες ουρές και κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Διαδηλώσεις στη Γεωργία λόγω νομοσχεδίου περί «ξένων επιρροών»

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα