ΑΘΗΝΑ
08:59
|
20.05.2024
Αθωωθήκαν οι δύο κατηγορούμενοι, καμία ετυμηγορία για τους άλλους δύο. Για «κανονικοποίηση της πολιτικής βίας» έκανε λόγο η Ουίτμερ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ένορκοι ομοσπονδιακού δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών έκριναν αθώους τους δύο βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση της απαγωγής της κυβερνήτη του Μίσιγκαν. Γκρέτσεν Ουίτμερ, ενώ επίσης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ετυμηγορία για τους άλλους δύο στο εδώλιο.

Οι Άνταμ Φοξ, 38 ετών, Ντάνιελ Χάρις, 24 ετών, Μπράντον Κασέρτα, 33 ετών, και Μπάρι Κροφτ, 46 ετών, κατηγορούνταν για συνωμοσία σχετικά με την απαγωγή της κυβερνήτη του Μίσιγκαν, μια υπόθεση που χτίστηκε με πληροφοριοδότες, μυστικούς πράκτορες, μυστικές ηχογραφήσεις και δύο άτομα που παραδέχθηκαν την ενοχή τους και συνεργάστηκαν. Οι Χάρις και Κασέρτα κρίθηκαν αθώοι ενώ οι κατηγορίες σε βάρος των Φοξ και Κροφτ κατέληξαν σε κακοδικία.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι οι κατηγορούμενοι, φίλα προσκείμενοι στο στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ, ήθελαν να απαγάγουν την 50χρονη Γκρέτσεν Ουίτμερ το 2020. Οι κατηγορούμενοι κατηγορήθηκαν ότι ήθελαν να τιμωρήσουν την πολιτειακή κυβέρνηση για την «ανεξέλεγκτη συγκέντρωση εξουσιών» και φέρονταν να προετοίμαζαν για μήνες το σχέδιο της απαγωγής από το εξοχικό σπίτι της. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Boston Globe οι φερόμενοι ως συνωμότες είχαν κάνει πρόβες για την απαγωγή της Γκρέτσεν Ουίτμερ.

Η μελέτη της υπόθεσης από το σώμα των ενόρκων ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα μετά τη διαδικασία καταθέσεων μαρτύρων, διάρκειας 14 ημερών. Η κυβερνήτης Ουίτμερ στην ανακοίνωση Τύπου που εστάλη στα ΜΜΕ από το γραφείο της εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τη δουλειά της εισαγγελίας και της αστυνομίας στην υπόθεση, αλλά προειδοποιεί τους συμπολίτες της στο Μίσιγκαν και σε όλες τις ΗΠΑ, ειδικά τα παιδιά, ότι ζουν πλέον σε μια «κοινωνία κανονικοποίησης της πολιτικής βίας».

Η Δημοκρατική Γκρέτσεν Ουίτμερ, συχνή τότε επικρίτρια του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών σκεπτικιστών σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, λόγω των αυστηρών μέτρων που είχε λάβει για τον περιορισμό του. Όπως αποκαλύφθηκε στη δικαστική αίθουσα, μέλη αμερικανικών πολιτοφυλακών θεωρούσαν τη διακυβέρνηση της Ουίτμερ «τυραννική».  

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2020 με πρόσχημα συζητήσεις στο διαδίκτυο για τη συγκέντρωση 4.000 δολαρίων για ένα εκρηκτικό μηχανισμό που θα μπορούσε να ανατινάξει μια γέφυρα και να εμποδίσει την αστυνομία μετά από μια απαγωγή, σύμφωνα με τα στοιχεία της δίκης. Ο Φοξ φέρεται να ταξίδεψε δύο φορές στο βόρειο Μίσιγκαν για να εντοπίσει την περιοχή. Οι συνήγοροι υπεράσπισης, ωστόσο, επιμένουν ότι όλοι οι εντολείς τους βρέθηκαν παγιδευμένοι από πληροφοριοδότες και πράκτορες του FBI που τους παρακινούσαν να λένε και να κάνουν βίαια, προκλητικά πράγματα.

Τo FBI απαντά ότι η όλη έρευνα ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό συζητήσεων στο διαδίκτυο για υποκίνηση πολιτικής βίας.  Σύμφωνα με ένορκη κατάθεση του FBI, μια μυστική πηγή παρευρέθηκε σε συνάντηση τον Ιούνιο του 2020 στο Οχάιο, όπου μια ομάδα μελών πολιτοφυλακής με έδρα το Μίσιγκαν συζητούσαν για την ανατροπή των κυβερνήσεων των πολιτειών «που πίστευαν ότι παραβίαζαν το Σύνταγμα των ΗΠΑ». Εκείνο τον Οκτώβριο, το FBI προχώρησε στις συλλήψεις 13 φερόμενων ως συνωμοτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα μάθατε; Ο Φίτσο φταίει που τον πυροβόλησαν!

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα