ΑΘΗΝΑ
10:08
|
26.04.2024
Εκτός γηπέδου έμειναν βίαια για ακόμη μία φορά οι γυναίκες στο Ιράν, καθώς δέχθηκαν επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιμέτωπες με καταστολή και χημικά βρέθηκαν οι γυναίκες που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα μεταξύ Ιράν και Λιβάνου για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022, ο οποίος διεξήχθη στην πόλη Μασχάντ την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ιρανικές αρχές τις ανάγκασαν να παραμείνουν εκτός σταδίου. Μάλιστα, σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας απεικονίζονται να επιτίθενται σε ορισμένες γυναίκες που είχαν αγοράσει εισιτήρια για να εισέλθουν στο στάδιο.

Σημειώνεται ότι για περισσότερα από 15 χρόνια γυναίκες στο Ιράν διεξάγουν εκστρατεία κατά της κυβερνητικής απαγόρευσης εισόδου τους στα στάδια, με τη FIFA να θέτει το 2019 προθεσμία στις ιρανικές αρχές για την αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου. Έναν μήνα μετά την απόφαση της FIFA, η κυβέρνηση του Ιράν επέτρεψε σε περιορισμένο αριθμό γυναικών να παρακολουθήσουν έναν προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο στάδιο Azadi, ωστόσο έκτοτε, οι Ιρανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν κατά καιρούς διάφορες τακτικές για να εμποδίσουν τις γυναίκες να παρακολουθήσουν αγώνες στα γήπεδα, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την στάση των ιρανικών αρχών την περασμένη εβδομάδα, η ιρανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ισχυρίζεται ότι διανεμήθηκαν πλαστά εισιτήρια στους φιλάθλους, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει στοιχεία που τεκμηριώνουν το επιχείρημά της. Την επομένη του αγώνα, το Karzar, μια δημοφιλής εγχώρια ιρανική διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής υπογραφών, ξεκίνησε σχετική διαδικασία απαιτώντας από τον Πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, να διερευνήσει το περιστατικό.

Ως «ντροπιαστικά» χαρακτήρισαν τα γεγονότα στο Μασχάντ ο Voria Ghafoori, παίκτης της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και αρχηγός μιας εξαιρετικά δημοφιλούς ομάδας στο ιρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, καθώς και ο Ali Daei, ο θρυλικός ποδοσφαιριστής που παρακολούθησε την κλήρωση του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ντόχα.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ali Daei (@alidaei)

Την ίδια ώρα, ο Amir Hossein Sadeghi, πρώην ποδοσφαιριστής του Ιράν, δήλωσε μέσω ανάρτησής του στο Instagram ότι δεν θα ξαναπάει σε γήπεδο μέχρι να επιτραπεί και στις γυναίκες να το πράξουν.

«Οι ιρανικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να δίνουν αυτή τη μάχη που αποτελεί διάκριση και είναι χαμένη και να ανατρέψουν αυτή την απαγόρευση. Η FIFA θα πρέπει να υποστηρίξει τις Ιρανές γυναίκες στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και να μην αφήσει ένα από τα μέλη της να παραβιάσει τους κανόνες της ίδιας της FIFA για ίση πρόσβαση σε στάδια και αθλητικές εκδηλώσεις για άνδρες και γυναίκες» καταλήγει το Παρατηρητήριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα