ΑΘΗΝΑ
00:35
|
27.04.2024
Ο Πρωθυπουργός εμμένει ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι μια «συνωμοσία» με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο του Πακιστάν ετοιμάζεται να συνεδριάσει επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση με αίτημα την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Ιμράν Χαν, από την εξουσία. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο εταίροι του Χαν είχαν καταφέρει να μπλοκάρουν τη διαδικασία στην πακιστανική Βουλή. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν κρίθηκε ότι έδρασε με αντισυνταγματικό τρόπο όταν την περασμένη Κυριακή σε συνεργασία με πολιτικούς συμμάχους του διέλυσε το Κοινοβούλιο, για να αποτρέψει την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής. Με παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας η διαδικασία θα προχωρήσει σήμερα και όλα δείχνουν πως η Ιμράν Χαν θα χάσει.

Από την πλευρά ο Πρωθυπουργός, πρώην παίκτης του κρίκετ (το πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα) προειδοποιεί ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναγνωρίσει μια κυβέρνηση της αντιπολίτευσης σε περίπτωση ανατροπής του. Ο Ιμράν Χαν τόνισε ότι αναγνωρίζει και σέβεται την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αντιμετωπίσει την πρόταση μομφής, αλλά επανέλαβε ότι όλα συμβαίνουν είναι μια «συνωμοσία» υποκινούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να τον απομακρύνουν από την εξουσία. Η Ουάσιγκτον αρνείται την εν λόγω κατηγορία.

Ωστόσο, ο Ιμράν Χαν είναι από τους τελευταίους πρωθυπουργούς που μετέβησαν για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης ο Ιμράν Χαν ουδέποτε έπαψε να επικρίνει τις ΗΠΑ για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

«Δεν θα αποδεχθώ μια εισαγόμενη κυβέρνηση» δήλωσε σε διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής και κάλεσε σε ειρηνικές διαμαρτυρίες την Κυριακή. «Είμαι έτοιμος για αγώνα», είπε και πρόσθεσε, «θα είμαι έξω στους δρόμους μαζί σας. Δεν θα δεχθώ ποτέ αυτή τη συνωμοσία των ξένων δυνάμεων εναντίον του Πακιστάν». Ωστόσο, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σεχμπάζ Σαρίφ, δήλωσε ότι η απόφαση για την πρόταση μομφής «έσωσε το Πακιστάν και το σύνταγμα».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσάπτουν στον 69χρονο πρωθυπουργό, που ανέβηκε στην εξουσία το 2018 με την υποστήριξη του στρατού, ότι δεν κατάφερε να τονώσει την οικονομία της χώρας που επλήγη από την πανδημία της νόσου COVID-19 ή να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του να απαλλάξει το Πακιστάν από τη διαφθορά και να το κάνει ένα έθνος που ευημερεί και χαίρει σεβασμού στη διεθνή σκηνή.

Οπαδοί της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση και ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν ότι ο Χαν ήρθε σε ρήξη με τον στρατό, κάτι το οποίο αυτός και ο στρατός διαψεύδουν. Ο στρατός κυβέρνησε το πακιστανικό κράτος για τα μισά από τα 75 χρόνια μετά την ανεξαρτησία του και κανένας πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα