ΑΘΗΝΑ
13:22
|
20.04.2024
Στροφή της αντιπολίτευσης μετά τις σκέψεις της γειτονικής Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στη Συμμαχία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Σουηδίας θα προτείνει στο κόμμα του να αλλάξει τη στάση του υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εάν η γειτονική Φινλανδία υποβάλει αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία, αναφέρει η εφημερίδα Svenska Dagbladet.

Στην περίπτωση αυτή, που η αντιπολίτευση αλλάξει την έως τώρα επικριτική στάση της απέναντι στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, θα σχηματιστεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της ένταξης της, επί μακρόν, ουδέτερης Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις δύο Σκανδιναβικές χώρες στην επανεξέταση του ενδεχομένου να προσεγγίσουν άμεσα τη Συμμαχία, αν και η Σουηδία είναι πιο διστακτική από τη Φινλανδία που έχει 1.χμ σύνορα με τη γειτονική Ρωσία και δηλώνει έτοιμη να διευκρινίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα επόμενα βήματά της σχετικά με την πιθανότητα ένταξης.

Οι κινήσεις του Ελσίνκι επηρεάζουν άμεσα και τις σκέψεις στο Όσλο. «Αυτό που έχει αλλάξει τώρα είναι ότι η Φινλανδία κινείται ξεκάθαρα προς ένταξη στο ΝΑΤΟ και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο εγγύς μέλλον. Αυτό και το γεγονός ότι η Ουκρανία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι εντελώς μόνη, με έκανε να αλλάξω στάση», αναφέρει ο επικεφαλής του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών Τζίμι Άκεσον σε σημερινή συνέντευξή του προσθέτοντας ότι αν η Φινλανδία προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση θα προσφύγει στο συμβούλιο του κόμματός του με την πρόταση να αλλάξει στάση και να ακολουθήσει τα βήματα της γειτονικής χώρας.

Να σημειωθεί ότι η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ σε συνέντευξή της στο SVT στα τέλη Μαρτίου, ενώ η κοινή γνώμη σύμφωνα με δημοσκοπήσεις αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο.

Το Κρεμλίνο δήλωσε πρόσφατα, ότι θα πρέπει να «εξισορροπήσει εκ νέου την κατάσταση» εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα