ΑΘΗΝΑ
08:43
|
19.05.2024
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν αλλαγή της ηγεσίας με φαβορί τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Άντονι Αλμπανέζι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, προκήρυξε ομοσπονδιακές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μόρισον κατέχει σήμερα οριακά την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 76 έδρες. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν αλλαγή της ηγεσίας στη χώρα με φαβορί τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Άντονι Αλμπανέζι. Ωστόσο, το ίδιο είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις το 2019 αλλά ο κεντροδεξιός Σκοτ Μόρισον διέψευσε τους δημοσκόπους και κέρδισε τις εκλογές. Σήμερα ευελπιστεί να παραμείνει στην εξουσία έπειτα από μια θητεία που σημαδεύτηκε από φυσικές καταστροφές, την πανδημία του νέου κορονοϊού και τη συμφωνία AUKUS που άφησε απέξω τη Γαλλία.

Ο Μόρισον ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας στην Καμπέρα. Μιλώντας για το διακύβευμα των εκλογών ο Σκοτ Μόρισον είπε: «Είναι μια επιλογή ανάμεσα σε ένα ισχυρό μέλλον και σε ένα αβέβαιο. Είναι μια επιλογή ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που τη γνωρίζετε και μια αντιπολίτευση των Εργατικών δεν τη γνωρίζετε». Μία ημέρα νωρίτερα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Άντονι Αλμπανέζι τόνισε: «Αυτές οι εκλογές καθυστέρησαν πολύ. Είχαν τρία χρόνια για να σας πουν και να σας δείξουν τι μπορούν να κάνουν».

Ο Μόρισον είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ολοκληρώνει τη θητεία του μετά τον Τζον Χάουαρντ, ο οποίος είχε αναδειχθεί νικητής σε τέσσερις εκλογικές διαδικασίες και τελικά το 2007 έχασε από τον τότε αρχηγό των Εργατικών, Κέβιν Ραντ. Από το 2007 και μετά καμία αυστραλιανή κυβέρνηση δεν είχε μακροημερεύσει.

Παρά το ότι το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών και η οικονομία ανακάμπτει, ο κ. Μόρισον επικρίνεται για το πώς διαχειρίστηκε τις γιγαντιαίες πυρκαγιές και τις πλημμύρες, καθώς και για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της COVID-19.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και αφρικανική σκόνη

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα