ΑΘΗΝΑ
08:30
|
02.05.2024
Μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα εξωτερικά του σύνορα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας επεξεργάζεται το NATO.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχέδια για μια μόνιμη παρουσία στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρεται να επεξεργάζεται το ΝΑΤΟ σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται «εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, και πως οραματίζεται μια «επανεκκίνηση» που θα μετατοπίσει τον ρόλο των στρατευμάτων στις χώρες μέλη της ανατολικής Ευρώπη προκειμένου να καταστούν «ένα πλήρες αποτρεπτικό μέσο» αντί να χρησιμεύουν ως σκοινί σωτηρίας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης 

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια νέα πραγματικότητα, μια νέα κατάσταση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια, ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να μας παρουσιάσουν επιλογές για αυτή που αποκαλούμε επανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή του NATO», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε το χρόνο τώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής για να πάρουμε πιο μακροπρόθεσμες αποφάσεις. Αυτό είναι μέρος της επανεκκίνησης που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να μετακινηθούμε σε κάτι που αφορά περισσότερο στην αποτροπή μέσω άρνησης ή άμυνας» ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. 

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε σε ακρόαση στο Κογκρέσο την Τρίτη ότι θα μπορούσε να οραματιστεί μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και οι βαλτικές δημοκρατίες για τη φιλοξενία μιας εκ περιτροπής παρουσίας στρατευμάτων. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, υποστήριξε αυτή την εβδομάδα ότι δεν υπάρχει απόφαση για «μόνιμες βάσεις προς τα εμπρός ή πρόσθετες εκ περιτροπής δυνάμεις μέσα και έξω» ή για συνδυασμό και των δύο. «Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να τεθούν υπό επεξεργασία» και «θα συνεργαστούμε με το ΝΑΤΟ σε αυτό», δήλωσε ο ίδιος σε ακρόαση της Γερουσίας στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα