ΑΘΗΝΑ
17:00
|
20.04.2024
Προβλέπεται «ντέρμπι» Μακρόν-Λεπέν. Στις 21.00 ώρα Ελλάδος τα πρώτα exit polls. Νικητής η αποχή μέχρι στιγμής στη Γαλλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που διεξάγεται σήμερα ήταν 25,48% έως τις 12.00 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις εκλογές του 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,54%.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και θα λήξει στις 8 μ.μ. (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) οπότε αναμένονται και οι πρώτες προβολές των αποτελεσμάτων. Το ποσοστό συμμετοχής είναι κατά μόλις τέσσερις μονάδες μεγαλύτερο εκείνου της 21ης Απριλίου 2002 (21,3%), όταν σημειώθηκε ρεκόρ αποχής σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών.

Η προσέλευση στις κάλπες στις 17:00 ώρα Γαλλίας ήταν στο 65%, δηλαδή κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη σε σχέση με την ίδια ώρα το 2017, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ο Μακρόν πάντως άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Ιδού η επιβεβαίωση στο Twitter.

Η μεγάλη αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν ψήφισε και έχει κάθε λόγο αυτή τη φορά για ένα πλατύ χαμόγελο μπροστά στην κάλπη.

Η προεκλογική εκστρατεία επισκιάστηκε αρχικά από την πανδημία της νόσου Covid-19 και μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αφιέρωσε λίγο χρόνο στον αγώνα, εστιάζοντας αντ’ αυτού στην αντίδραση της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς η χώρα του είναι επίσης η προεδρεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, ένα θέμα περισσότερο από οποιοδήποτε απασχολεί τους Γάλλους ψηφοφόρους στις εκλογές: το αυξανόμενο κόστος ζωής σε λογαριασμούς ενέργειας και στα καλάθια των καταναλωτών.

Οι δύο πρώτοι εκ των 13 υποψηφίων θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου. Ο υποψήφιος για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστά άνω του 26%, ενώ η αντίπαλος του Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κινείται περί το 23%.

Οι μάσκες πάντως της πανδημίας… έπεσαν σύμφωνα με εικόνες που αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έξω από τα εκλογικά τμήματα της Γαλλίας.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Le Monde

Στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά των Μακρόν-Λεπέν σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde». Μια δημοσκόπηση που δείχνει την προεδρική υποψήφια της ακροδεξιάς αλλά και τον αριστερό Ζαν-Λυκ Μελανσόν σε άνοδο.

Η ψήφος του εξωτερικού

Σχεδόν 1,5 εκατομμύρια είναι οι Γάλλοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι μόνοι Γάλλοι που δεν μπορούν σήμερα να ψηφίσουν είναι όσοι ζουν στη Σαγκάη λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων νέου κορονοϊού και της πολιτικής των «μηδενικών κρουσμάτων» της Κίνας. Εκτιμάται ότι είναι περισσότεροι από 4.800 οι Γάλλοι της Σαγκάης που λόγω καραντίνας δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ισοπαλία Μακρόν – Λεπέν δείχνει το πρώτο exit poll

Το πρώτο exit poll από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών δείχνει ισοπαλία μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, με τους δύο ηγέτες να συγκεντρώνουν από 24%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα