ΑΘΗΝΑ
23:29
|
17.05.2024
«Τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί», δήλωσε ο Μακρόν. «Ώρα για μια μεγάλη αλλαγή», απαντά η Λεπέν. Πρώτες προβλέψεις για τη μάχη της 24ης Απριλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γαλλία και θα βρεθεί αντιμέτωπος με την προεδρική υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, στον δεύτερο και καθοριστικό εκλογικό γύρο της 24ης Απριλίου.

«Μην εξαπατάστε, τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί», δήλωσε ο ανακουφισμένος Μακρόν απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του. Τελικά, ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας απέσπασε ένα πειστικό ποσοστό στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια εκλογική μάχη σώμα με σώμα στη διαδικασία που θα κρίνει ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η Λεπέν απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε ψηφοφόρο που καταψήφισε τον Μακρόν να την εμπιστευτούν για «να επαναφέρει την τάξη στη Γαλλία».  

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 27,35% των προτιμήσεων των Γάλλων, η Μαρίν Λεπέν το 23,97% και ο προεδρικός υποψήφιος της αριστεράς, Ζαν-Λυκ Μελανσόν το 21,7%.

Ως εκ τούτου τα γαλλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Γαλλία» θα είναι ο «ρυθμιστής» του εκλογικού αποτελέσματος του δεύτερου γύρου. «Ούτε μία ψήφος στη Λεπέν», είπε χθες ο Μελανσόν, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, αλλά δεν τους προέτρεψε να ρίξουν την ψήφο τους στον Μακρόν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ψηφοφόροι της αριστεράς ενδέχεται να προτιμήσουν την αποχή από το δίλλημα Μακρόν-Λεπέν μπροστά στο οποίο ξαναβρέθηκαν στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Η χθεσινή εκλογική διαδικασία απεδείχθη καταστροφική για τα άλλοτε κραταιά κόμματα της παραδοσιακής δεξιάς και για τους σοσιαλιστές. Η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, Βαλερί Πεκρές και των Σοσιαλιστών, Αν Ινταλγκό, απεδείχθησαν κατώτερες των περιστάσεων. Και οι δύο όμως ζήτησαν ήδη από τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στη μάχη της 24ης Απριλίου. Ωστόσο, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην προεδρική υποψήφια με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι πλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας οφείλει να «παλέψει για να κατακτήσει τη νίκη».

Το στρατόπεδο της Μαρίν Λεπέν εξασφαλίζει με βεβαιότητα την εκλογική δεξαμενή των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος ήρθε τέταρτος στις προτιμήσεις των Γάλλων με ποσοστό 7%. Ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόντ – Ενιάν δήλωσε επίσης ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Λεπέν. Με αυτές τις συμμαχίες η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού αγγίζει ήδη ένα ποσοστό του 33% των ψήφων.

Στο στρατόπεδο του Μακρόν προετοιμάζονται ήδη για μια νέα τακτική τις επόμενες δέκα ημέρες μέχρι την κάλπη. Ο Μακρόν, ο οποίος έκανε ελάχιστες συγκεντρώσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις και απέφυγε τις αντιπαραθέσεις με τους αντιπάλους του στον πρώτο γύρο, αναμένεται να μπει πιο δυναμικά τώρα στην προεκλογική μάχη.

Ξεκίνησαν ήδη οι προβλέψεις

Ποσοστό 52% στον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι 48% της Μαρίν Λεπέν, δίνει ενόψει δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFM χθες Κυριακή. Ο δημοσκόπος του ινστιτούτου Ifop Φρανσουά Ντιπουά προβλέπει επικράτηση του Μακρόν με ποσοστό από 49 έως 51%.

Οι δημοσκόποι της εταιρείας Elabe έκαναν έναν πρώτο απολογισμό του χθεσινού αποτελέσματος. Διαπίστωσαν ότι ένας στους τέσσερις στήριξε τον Μακρόν ενώ στην ηλικιακή ομάδα, 18-24 ετών, επικράτησε η αριστερά. Ένας στους τρεις νέους έδωσε την ψήφο του στον Μελανσόν. Η Μαρίν Λεπέν είχε καλύτερα αποτελέσματα στην ηλικία ομάδα από 35 έως 64 ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα