ΑΘΗΝΑ
11:57
|
18.05.2024
Απόπειρα φίμωσης καταγγέλλουν οι οργανώσεις που προπαγάνδισαν την άκυρη ψήφο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αν και ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν πέτυχε ακόμη μια συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της χώρας στις 3 Απριλίου, οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα σημείωσαν τουλάχιστον μία επιτυχία: ματαίωσαν το δημοψήφισμα κατά των LGBTQ+.

Μετά την έκκληση μιας σειράς οργανώσεων για άκυρη ψήφο στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε παράλληλα με τις πρόσφατες εκλογές, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό έγκυρων ψήφων στο δημοψήφισμα για την «προστασία του παιδιού», το οποίο καταδικάστηκε ευρέως ως καλυμμένη επίθεση στην LGBT κοινότητα της Ουγγαρίας.

Στο δημοψήφισμα, που διενεργήθηκε παράλληλα με τις εκλογές, ζητήθηκε από τους Ούγγρους να αποφασίσουν εάν υποστήριζαν τη διεξαγωγή ενημερωτικών εκδηλώσεων σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό σε ανηλίκους σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων, την προώθηση θεραπειών αλλαγής φύλου σε ανηλίκους, και την προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιεχομένου σχετικά με διαδικασίες αλλαγής φύλου. Από αυτούς που ψήφισαν έγκυρα, το 92,2% απέρριψε τις προτάσεις.

Η έκκληση των κοινωνικών οργανώσεων για άκυρη ψήφο, θεωρείται σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή «υπονόμευση και παραβίαση της άμεσης άσκησης της εξουσίας και της νομοθετικής βούλησης». Η ενθάρρυνση σε άκυρη ψήφο, κρίθηκε ως παραβίαση της αρχής της καλής πίστης και της ορθής απονομής της δικαιοσύνης και επιβλήθηκε το ανάλογο πρόστιμο.

Το πρόστιμο «στοχεύει στο να φιμώσει την τεράστια κοινότητα που άσκησε το δικαίωμά της στην ελεύθερη έκφραση και νίκησε δημοκρατικά το δημοψήφισμα προπαγάνδας της κυβέρνησης», αναφέρουν μια σειρά ΜΚΟ σε κοινή τους δήλωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρήτη: Διάσωση 32 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος

Αυτοκτόνησε ο πληροφοριοδότης της Boeing σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα

Νέες πλημμύρες προκαλούν χάος στο Αφγανιστάν: Νεκροί και καταστροφές

Μέξικο: Νεκρός υποψήφιος δήμαρχος και άλλοι 5 σε προεκλογική εκδήλωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα