ΑΘΗΝΑ
04:05
|
17.05.2024
Ο πρωθυπουργός μίλησε για έμπρακτη εξέλιξη της μετάβασης σε υπηρεσίες του δημοσίου που διευκολύνουν τον πολίτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την άμεση ψηφιοποίηση του Μητρώου Εμβολιασμών, του Δελτίου Υγείας Μαθητή και του Βιβλιάριου Υγείας Παιδιών προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με στελέχη του υπουργείου Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και του ΗΔΙΚΑ.

Ο Μητσοτάκης είδε την διαδικασία αυτή σαν έμπρακτη εξέλιξη της μετάβασης από υπηρεσίες του δημοσίου που διευκολύνουν τον πολίτη περιορίζοντας τη γραφειοκρατία στον τομέα της Υγείας.

«Νομίζω ότι για όποιο γονιό έχει πάντα το μεγάλο άγχος “τι θα γίνει αν χάσει το βιβλιάριο υγείας του παιδιού του” η απάντηση πια είναι ότι όλη αυτή η πληροφορία θα υπάρχει ψηφιακά. Και βέβαια, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανταπόκριση των γιατρών, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν όλη την πληροφορία μέσα στο σύστημα» είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης στη σύσκεψη.

Όπως ανακοινώθηκε το βιβλιάριο υγείας των παιδιών θα είναι πλέον ψηφιακό ενώ παράλληλα τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ προχωρούν σε ψηφιοποίηση και του Ατομικού Δελτίου Υγείας που απαιτείται για την εγγραφή των μαθητών στο σχολείο και στη δημιουργία Μητρώου Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων.

Ο Μητσοτάκης αναφερόμενος στα εμβόλια ανέφερε, με βάση την εμπειρία εμβολιασμού, ότι τα κεντρικά συστήματα διαχείρισης της πληροφορίας «είναι εξαιρετικά σημαντικά και για να μπορούμε να παρακολουθούμε την ίδια την πορεία των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε ακόμα αντιμέτωποι με ένα περιθωριακό αλλά τοξικό κίνημα αντιεμβολιαστών».

Νομίζω θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, για να χαράσσουμε πολιτικές Δημόσιας Υγείας, να μπορεί αυτή η πληροφορία να είναι απολύτως προσβάσιμη και με πλήρη σεβασμό, προφανώς, στα προσωπικά δεδομένα. Αλλά να είναι τα στοιχεία προσβάσιμα στο Υπουργείο Υγείας για να μπορούμε να χαράσσουμε Δημόσια Πολιτική» πρόσθεσε.

 Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, η αναπτυξιακή πρόοδος του παιδιού από την στιγμή που γεννιέται καταγράφεται σε έγχαρτα βιβλιάρια, με χειρόγραφες καταχωρήσεις των παιδιάτρων. Πλέον, με την ψηφιοποίηση του βιβλιαρίου υγείας, όλη η διαδικασία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά από τον παιδίατρο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα είναι προσβάσιμη από τους γονείς μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

   Με τον τρόπο αυτό, η καταγραφή της αναπτυξιακής προόδου του παιδιού συστηματοποιείται, περιλαμβάνοντας όλα τα ιατρικά δεδομένα τα οποία πρέπει να καταχωρούνται από τον παιδίατρο για κάθε ηλικιακή κατηγορία. Περαιτέρω, εξαλείφεται ο κίνδυνος απώλειας των δεδομένων σε περίπτωση που το βιβλιάριο χαθεί ή καταστραφεί.

 Σχετικά με το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, από την κυβέρνηση αναφέρουν πως πλέον η διαδικασία έκδοσής του ψηφιοποιείται, διευκολύνοντας γονείς και παιδιάτρους.

Ειδικότερα, ο παιδίατρος θα ξεκινά την ψηφιακή έκδοση της βεβαίωσης εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Στη συνέχεια, θα καλείται να συμπληρώσει όλα τα πεδία της φόρμας, εισάγοντας τα στοιχεία που συνέλεξε κατά την εξέταση (ιατρικό ιστορικό, βάρος, ύψος, εμβολιαστική κάλυψη, λοιπές ιατρικές εξετάσεις κλπ) και τις πληροφορίες για το σχολείο. Επιπλέον, θα υφίσταται η δυνατότητα να αιτηθεί γνωμάτευση και από γιατρό άλλης ειδικότητας σε περίπτωση που ο παιδίατρος το κρίνει απαραίτητο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα