ΑΘΗΝΑ
01:50
|
19.04.2024
«Ελάτε να πάρετε τη σορό του». Με αυτή τη φράση το κράτος ενημέρωσε τους συγγενείς για τον θάνατο του οικονομολόγου σε ψυχιατρική κλινική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απαντήσεις ζητούν οι Αιγύπτιοι από τις αρμόδιες αρχές για τον μυστηριώδη θάνατο του διακεκριμένου οικονομολόγου και ερευνητή,  Αϊμάν Χαντχούντ, κατά τη διάρκεια της κράτησής του από τις δυνάμεις ασφαλείας. 

«Ελάτε να πάρετε τη σορό του». Με αυτόν τον απότομο και σκληρό τρόπο οι αιγυπτιακές αρχές ενημέρωσαν τους συγγενείς του θανόντος, ο οποίος απεβίωσε το περασμένο Σάββατο σε ψυχιατρική κλινική, δύο μήνες μετά την εξαφάνισή του.

Οι επίσημες εκδοχές για την κράτηση, τη νοσηλεία και τα αίτια του θανάτου του Αϊμάν Χαντχούντ είναι αντιφατικές, ενώ οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν την υπόθεσή του ενδεικτική του ιστορικού «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από το κράτος της Αιγύπτου.

Ο Αϊμάν Χαντχούντ, 48 ετών, ήταν μέλος του φιλελεύθερου Κόμματος για τη Μεταρρύθμιση και την Ανάπτυξη με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Σαντάτ, ανιψιό του πρώην προέδρου της χώρας, Ανουάρ Σαντάτ.

Ο Ομάρ, αδελφός του Αϊμάν Χαντχούντ, λέει ότι είδε για τελευταία φορά τον αδελφό του στις 5 Φεβρουαρίου. Λίγες ημέρες αργότερα, η οικογένεια πληροφορήθηκε ότι ο οικονομολόγος κρατούνταν σε τμήμα της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της εν λόγω υπηρεσίας διέψευσαν την πληροφορία. Στη συνέχεια η οικογένεια άκουσε ότι ο Αϊμάν Χαντχούντ είχε διακομιστεί στη διαβόητη ψυχιατρική κλινική «Αμπασίγια», κοντά στο αεροδρόμιο του Καΐρου. Έναν μήνα μετά έμαθαν ότι ο 48χρονος απεβίωσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ο οικονομολόγος εισήχθη στην ψυχιατρική κλινική τον περασμένο Φεβρουάριο μετά την απόπειρά του να διαρρήξει διαμέρισμα στο κεντρικό Κάιρο. Τα αρχεία του νοσοκομείου αναφέρουν ότι ο ασθενής είχε προσπαθήσει να διαρρήξει αυτοκίνητο σε τοποθεσία έξω από την πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

«Αυτές οι αντιφατικές αναφορές δείχνουν ξεκάθαρα ότι διαπράχθηκαν παραβιάσεις», δήλωσε στο BBC ο Ομάρ Χαντχούντ, δικηγόρος στο επάγγελμα. «Ο αδελφός μου δεν είχε δώσει δικαιώματα, δεν υπήρχε λόγος να στοχοποιηθεί από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας», πρόσθεσε. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ο ήταν ένας άνθρωπος με «άποψη» και είχε πολλές εκφράσει τους φόβους του για την ασφάλειά του.

Αμέσως μετά την εξαφάνισή του, οι συγγενείς του 48χρονου οικονομολόγου ζήτησαν τη βοήθεια του Μοχάμεντ Σαντάτ, ο οποίος στο παρελθόν είχε ενεργήσει ως ανεπίσημος διαπραγματευτής για λογαριασμό ατόμων που φυλακίστηκαν τα χρόνια της προεδρίας του Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο υποστηρίζουν ότι οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις συνεχίζονται στη χώρα και ότι δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, πολιτικών της αντιπολίτευσης, ιδιοκτητών επιχειρήσεων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραμένουν αυθαίρετα υπό κράτηση. Πολλοί έχουν καταδικαστεί σε δίκες που θεωρούνται άδικες.

Ο πρόεδρος Σίσι και οι υποστηρικτές του αρνούνται ότι η Αίγυπτος έχει πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές της. Η οικογένεια του Αϊμάν Χαντχούντ περιμένει τώρα τα αποτελέσματα της νεκροψίας πριν γίνει η κηδεία. Συγγενής, ο οποίος λέει ότι είδε τη σορό του εκλιπόντος, τόνισε ότι το σώμα του 48χρονου είχε σημάδια από ξυλοδαρμό και τραύματα στο λαιμό και στον θώρακα. Χθες Δευτέρα η εισαγγελία του Καΐρου κάλεσε τον Ομάρ Χαντχούντ για να δώσει κατάθεση.

Η οικογένεια Χαντχούντ ελπίζει να βρει απαντήσεις μέσα από τη διεθνή προβολή της υπόθεσης. «Ελπίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει να μάθουμε την αλήθεια για το τι συνέβη», είπε ο αδελφός του Ομάρ Χαντχούντ.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα