ΑΘΗΝΑ
13:11
|
17.05.2024
Η αίτηση αποζημίωσης ενός Ιρακινού που έχασε 35 μέλη της οικογένειάς του σε βομβαρδισμό στη Μοσούλη δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε Ιρακινό άνδρα που ισχυρίζεται ότι 35 μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν όταν μια αυστραλιανή αεροπορική επιδρομή με στόχο το Ισλαμικό Κράτος, αντ’ αυτού, εξάλειψε ένα σπίτι όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, του αρνήθηκαν την καταβολή αποζημίωσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Ο άνδρας, ο οποίος δεν θέλει να δημοσιευτεί το όνομά του, έκανε αίτηση για αυτό που είναι γνωστό ως «πράξη χάριτος» από το Υπουργείο Οικονομικών πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι η Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη έριξε τη βόμβα το 2017, ως μέρος μιας σειράς αεροπορικών επιδρομών στη Μοσούλη από τον συνασπισμό που μάχονταν τότε το Ισλαμικό Κράτος.

Όμως, τον Δεκέμβριο ενημερώθηκε ότι η πληρωμή δεν θα γινόταν, παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος που πήρε την απόφαση δεν είχε πρόσβαση σε μια έκθεση των ADF (Δυνάμεις Άμυνας Αυστραλίας) σχετικά με το εάν ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 Super Hornet ήταν υπεύθυνο για την αεροπορική επιδρομή.

Φαίνεται ότι ο άνδρας, ο οποίος εξακολουθεί να εδρεύει στο Ιράκ, ζήτησε μια αποζημίωση που κυμαίνεται σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Αυτού του τύπου οι αποζημιώσεις πραγματοποιούνται κατά τη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης σε ειδικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης όπου μια κρατική οντότητα έχει προβεί σε μια ενέργεια με ένα ακούσιο αποτέλεσμα και δεν υπάρχει άλλη αποζημίωση.

Ο Ιρακινός ισχυρίζεται ότι 35 άτομα από την ευρύτερη οικογένειά του, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, εννέα γυναίκες και δύο ιμάμηδες, επτά εκ των οποίων ήταν άμεσα μέλη της οικογένειας, έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσε βόμβα σε ένα σπίτι στη συνοικία Αλ Σαφάαρ στις 13 Ιουνίου 2017. Στην αίτησή του για αποζημίωση, οι Αυστραλοί δικηγόροι του άνδρα αναφέρθηκαν σε πληροφορίες που υποστήριζαν τον ισχυρισμό ότι οι αυστραλιανές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για την αεροπορική επιδρομή.

Αυτές οι πληροφορίες περιελάμβαναν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης που έγιναν από το ADF που επιβεβαίωναν τη συμμετοχή του σε αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού που μπορεί να σκότωσαν αμάχους στην ίδια γειτονιά την ίδια μέρα.

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο επικεφαλής των κοινών επιχειρήσεων, Στρατάρχης της Αεροπορίας Μελ Χάπφελντ, είπε στους δημοσιογράφους ότι δύο αυστραλιανά αεροπλάνα είχαν ρίξει βόμβες 500 λιβρών το καθένα στο Αλ Σαφάαρ στις 13 Ιουνίου 2017. Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν κατόπιν αιτήματος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, είπε ο Χάπφιλντ, οι οποίες έδιναν μια απεγνωσμένη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους για να ανακαταλάβουν το δυτικό τμήμα της Μοσούλης. Μόλις επτά μήνες αργότερα, ο συνασπισμός ενημερώθηκε για αναφορές ότι οι επιδρομές είχαν σκοτώσει αμάχους αφού το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο αναφοράς στον ιστότοπο της Airwars, είπε ο Χάπφιλντ.

«Δεν γνωρίζουμε οριστικά πώς σκοτώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά γνωρίζουμε από την ανασκόπηση των γεγονότων ότι το πλήρωμά μας δεν έκανε λάθος σε αυτή την αποστολή», σημέιωσε Χάπφιλντ., συμπληρώνοντας:

«Δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι άμαχοι ήταν παρόντες στο στοχευόμενο σημείο, αλλά δεδομένων των επειγουσών συνθηκών που αντιμετώπιζαν οι ιρακινές δυνάμεις εκείνη τη στιγμή, ήταν αδύνατο να είμαστε σίγουροι».

Tον Ιανουάριο του 2019, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αξιολόγησε επίσης την αναφορά για απώλειες αμάχων ως αποτέλεσμα αεροπορικής επιδρομής του συνασπισμού ως «αξιόπιστη», διαπιστώνοντας ότι ήταν «πιθανόν» 11 άμαχοι να σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα δύο εμπλοκών του συνασπισμού στον ίδιο δρόμο .

Στην απόφαση του να αρνηθεί στον άνδρα την «πράξη χάριτος», ο εκπρόσωπος του τμήματος οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει περιέλθει στην αντίληψή τους η αναφορά της Αυστραλιανής Δύναμης Άμυνας για τις συγκεκριμένες αεροπορικές επιδρομές.

Στις 29 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, οι δικηγόροι του άνδρα υπέβαλαν αίτηση για εσωτερική αναθεώρηση της απόφασης και ζήτησαν να ανατεθεί η υπόθεση σε νέο εκπρόσωπο.

Η Γιαχίντα Λιούιν έγραψε ότι δεν υπήρχε άλλη αξιόπιστη εξήγηση για το πώς σκοτώθηκαν οι άμαχοι εκτός από το ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη. «Στο βαθμό που υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις ακριβείς λεπτομέρειες των αυστραλιανών αεροπορικών επιδρομών, αυτό είναι προϊόν της άρνησης της Άμυνας να παράσχει πληροφορίες για αυτές», σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Η άρνηση της Άμυνας θα πρέπει να ενισχύσει, αντί να αποδυναμώσει, το συμπέρασμα ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα οι αυστραλιανές αεροπορικές επιδρομές να ευθύνονται για τους θανάτους. Εάν η Άμυνα διέθετε περαιτέρω πληροφορίες που αντιστοιχούσαν σε αυτό το συμπέρασμα, πιθανώς θα είχαν παρασχεθεί.»

Η Λιούιν, από το δικηγορικό γραφείο «Maurice Blackburn», είπε ότι ήταν ανησυχητικό το γεγονός ότι το ADF απέκρυψε την πιθανή εμπλοκή του σε απώλειες αμάχων, αρνούμενο να δημοσιοποιήσει την έκθεση της έρευνας. Πρόσθεσε δε ότι ο άνδρας υπέβαλε αίτηση για αυτό σύμφωνα με τους νόμους περί ελευθερίας της πληροφόρησης τον Φεβρουάριο του 2020, με το θέμα να εξετάζεται από τον Ιούλιο του 2020 από το Γραφείο του Αυστραλιανού Επιτρόπου Πληροφοριών.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενάντια στην κακοφωνία: H ενδοοικογενειακή βία ως ζήτημα δημόσιας υγείας

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου

Τέσσερις νεκροί από ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν το Τέξας

Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στον γυναικοκτόνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα