ΑΘΗΝΑ
09:39
|
25.04.2024
Ενδεχομένως κάποιες απαντήσεις να δοθούν από την ανάλυση δεδομένων που θα συγκεντρώσει εντός του 2022 το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δυσεξήγητο γρίφο εξελίσσεται το μυστήριο με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας στον πλανήτη Ποσειδώνα, την οποία παρακολουθούν ιδιαίτερα στενά με ειδικά τηλεσκόπια αστρονόμοι εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Ο συγκεκριμένος πλανήτης έχει και αυτός εποχές όπως και η Γη με τη διαφορά ότι εκεί ένας χρόνος διαρκεί 165 γήινα έτη ενώ το πέρασμα από τη μία εποχή στην άλλη μπορεί να διαρκέσει περίπου 40 χρόνια. Θεωρητικά από το 2005 στο νότιο ημισφαίριο του Ποσειδώνα έχει «καλοκαίρι».

Οι παρατηρήσεις ειδικών, όπως ο Μίκαελ Ρόμαν που είναι μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο του Λέστερ και επικεφαλής ομάδας ερευνητών που ερευνά τις κλιματολογικές συνθήκες στον Ποσειδώνα, κατέγραψαν ότι οι μέσες θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα του Ποσειδώνα έπεσαν απροσδόκητα κατά περίπου 8°C μεταξύ 2003 και 2018.

Δεδομένου ότι παρατηρούμε τον Ποσειδώνα κατά τις αρχές του καλοκαιριού του στα νότα, θα περιμέναμε ότι οι θερμοκρασίες θα αυξάνονται σιγά-σιγά, όχι να πέφτουν».

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Planetary Science Journal μεταξύ 2018 και 2020 και οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 11 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας ερωτήματα στους ειδικούς. Αυτό το είδος «πολικής υπερθέρμανσης» δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στον Ποσειδώνα μέχρι τώρα.

Ο παγωμένος πλανήτης έχει κατά μέσο όρο -220 βαθμούς Κελσίου και οι αστρονόμοι ακόμα δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε αυτές τις αλλαγές θερμοκρασίας.

Προς το παρόν, θεωρούν ότι οι απροσδόκητες αλλαγές μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως με πιθανές εποχιακές αλλαγές στην «σύνθεση» της ατμόσφαιρας του πλανήτη που ενδεχομένως να αλλάζει ανάλογα με το κατά πόσο ψύχεται η ατμόσφαιρα».

Ενδεχομένως κάποιες απαντήσεις να δοθούν από την ανάλυση δεδομένων που θα συγκεντρώσει εντός του 2022 το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που θα παρατηρήσει μεταξύ άλλων τους πλανήτες Ποσειδώνα και Ουρανό «χαρτογραφώντας» τις ατμόσφαιρές τους.

Ο Ποσειδώνας απέχει περισσότερο από 30 φορές πιο μακριά από τον ήλιο από τη Γη, και είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα που δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Επικοινωνία επιστημόνων με φάλαινα νοτιοανατολικά της Αλάσκας

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα