ΑΘΗΝΑ
17:09
|
08.05.2024
Η τιμητική ανάρτηση στο Twitter σε μια περίοδο που στις ΗΠΑ βάζουν κυρώσεις στον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε στο Διάστημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν σήμερα στις 12 Απριλίου του 1961 ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν της ΕΣΣΔ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα. «Παγιέχαλι», είχε πει ο 27χρονος τότε Γιούρι Γκαγκάριν, που στη γλώσσα του, τα ρωσικά σημαίνει «πάμε».

Ο Γιούρι Γκαγκάριν είχε επιλεγεί μεταξύ 20 συναδέλφων του που πραγματοποίησαν κοινή εκπαίδευση για την πτήση στο διάστημα. Ξεχώρισε για την υψηλή του ειδίκευση τις τεχνικές του γνώσεις, αλλά και για τον ψυχικό του κόσμο. Η πτήση του «Βοστόκ 1» πραγματοποιήθηκε με πλήρως αυτόματο σύστημα. Τον έλεγχο του σκάφους δεν τον είχε ο Γκαγκάριν, αλλά επιτελείο επιστημόνων στη Γη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τιμά σήμερα με μία ανάρτηση φόρο τιμής στον κοσμοναύτη Γκαγκάριν.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ ένα μήνα πριν, διαστημικό ίδρυμα του Κολοράντο «τιμωρούσε» τον Γκαγκάριν για τον πόλεμο στην Ουκρανία αφαιρώντας το όνομά του από εκδήλωσή του.  «Πριν από τρεις εβδομάδες, όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά να δημοσιεύουμε ειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την εκδήλωσή μας της 3ης Απριλίου, που τότε ονομαζόταν ‘Yuri’s Night’, λάβαμε μια σειρά από αρνητικές αναρτήσεις για τη Ρωσία. Θέλοντας να διασφαλίσουμε ότι το επίκεντρο θα παραμείνει στους στόχους μας – η έναρξη της 10ης επετείου του Space Foundation Discovery Center και η συγκέντρωση κεφαλαίων για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα – πήραμε την απόφαση να αλλάξουμε το όνομα σε ‘A Celebration of Space: Discover What’s Next’ ( Γιορτή του Διαστήματος: Ανακαλύψτε τι έρχεται)», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού ιδρύματος.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει σήμερα ένα γράφημα με τις ημερομηνίες ορόσημο στην εξερεύνηση του Διαστήματος με αφορμή το επίτευγμα του Γκαγκάριν και τη Διεθνή Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα