ΑΘΗΝΑ
13:42
|
25.04.2024
Τα ποτάμια που τροφοδοτούν το Σαντιάγο με νερό μειώνουν τη στάθμη τους, αναγκάζοντας σε περιστροφικές περικοπές σε διάφορα σημεία της πόλης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς ένα ρεκόρ τοπικής ξηρασίας μπαίνει στο 13ο έτος του, η Χιλή ανακοίνωσε ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο για περιορισμό στην κατανάλωση νερού στην πρωτεύουσα του Σαντιάγο, μια πόλη σχεδόν 6 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Μια πόλη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό», είπε ο Κλαούντιο Ορέγκο, κυβερνήτης της μητροπολιτικής περιφέρειας του Σαντιάγο, σε συνέντευξη Τύπου. «Και βρισκόμαστε σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στην 491χρονη ιστορία του Σαντιάγο, όπου πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα να μην υπάρχει αρκετό νερό για όλους όσοι ζουν εδώ».

Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα σύστημα ειδοποίησης τεσσάρων επιπέδων που γίνεται από πράσινο σε κόκκινο και ξεκινά με ανακοινώσεις δημόσιας υπηρεσίας, προχωρά στον περιορισμό της πίεσης του νερού και τελειώνει με εναλλάξ διακοπές νερού έως και 24 ώρες για περίπου 1,7 εκατομμύρια πελάτες.

Το σύστημα προειδοποίησης βασίζεται στη χωρητικότητα των ποταμών Μάιπο και Μαπόχο, οι οποίοι τροφοδοτούν την πρωτεύουσα με το μεγαλύτερο κομμάτι της ύδρευσής  της και έχουν δει τη μείωση της στάθμης τους καθώς η ξηρασία συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η διαθεσιμότητα νερού της χώρας έχει μειωθεί κατά 10% έως 37% τα τελευταία 30 χρόνια και θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50% στη βόρεια και κεντρική Χιλή έως το 2060.

Το έλλειμμα νερού στα ποτάμια, μετρημένο σε λίτρα ανά δευτερόλεπτο, θα καθορίσει εάν θα γίνονται περικοπές κάθε 12, έξι ή τέσσερις ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως διαφορετικές περιοχές θα αντιμετωπίζουν διακοπές νερού κάθε μέρα.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το Σαντιάγο έχει ένα σχέδιο δελτίων για το νερό λόγω της σοβαρότητας της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Ορέγκο. «Είναι σημαντικό για τους πολίτες να κατανοήσουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ για να μείνει. Δεν είναι απλώς παγκόσμιο, είναι τοπικό».

Οι περιοχές που τροφοδοτούνται από πηγάδια ή άλλες πηγές εκτός από τα δύο ποτάμια θα εξαιρούνται από τις περικοπές.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα