ΑΘΗΝΑ
21:34
|
17.08.2022
Καλεί τις ΗΠΑ, αντί να παραπληροφορούν, να καταστρέψουν το δικό τους επικίνδυνο χημικό οπλοστάσιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, σχετικά με την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν κανέναν παράγοντα χημικού πολέμου» στη διάθεσή τους, επειδή η Ρωσία εξάλειψε όλα τα αποθέματα χημικών όπλων το 2017.

«Σημειώσαμε τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο Γραμματέας Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις, σε μια ενημέρωση στις 12 Απριλίου, ότι η χώρα μας θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα υπό το πρίσμα των υποτιθέμενων αποτυχιών της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία. «Ο Νεντ Πράις ξεχώρισε για άλλη μια φορά για τις αερολογίες του, που δεν τεκμηριώθηκε με ούτε ένα στοιχείο» συμπληρώνει.

«Οι πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με την προετοιμασία προκλήσεων από Ουκρανούς ριζοσπάστες με χρήση χημικών είναι ανησυχητικές. Έχουμε επίσης πολλά ερωτήματα σχετικά με την προέλευση αυτών των ουσιών», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Καλούμε την Ουάσιγκτον να σταματήσει να παραπληροφορεί και να εντείνει τη διαδικασία εξάλειψης των χημικών όπλων στις ΗΠΑ, που παραμένουν το μόνο συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα που δεν έχει εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε. Το αμερικανικό οπλοστάσιο όπλων αυτού του τύπου αποτελεί πραγματική απειλή για την ανθρωπότητα» καταλήγει η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας.

Ο Πράις είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι «η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να καταφύγει σε χημικά όπλα» κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία και υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «οι δυνάμεις της Ρωσίας μπορεί να χρησιμοποιήσουν ποικίλους τρόπους ελέγχου των ταραχών, και αυτό περιλαμβάνει δακρυγόνα αναμεμειγμένα με χημικούς παράγοντες που θα προκαλούσαν ισχυρότερα συμπτώματα».

Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε, νωρίτερα, ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU οργανώνει πρόκληση με τη χρήση τοξικών ουσιών εναντίον αμάχων και τόνισε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, δεν έχουν στη διάθεσή τους χημικά όπλα.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επείγουσα για το ΝΑΤΟ η αποστολή επιθεωρητών στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Στο Κατάρ τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

Το Ιράν μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα Mir εντός μηνών

ΥΠΕΞ για Έβρο: Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα